Retroscoop - Dancings doorheen de tijd Deel 2 O- en W-Vl plus Vla-Bra RetroScoop
 
   Vrije tijd en amusement
    
 
 
De ´klik´ naar je gedroomde Klassiekers

Dancings doorheen de tijd Deel 2

Een historische tocht langsheen de
dansgelegenheden van weleer

   

In dit Deel 2 komen dancings aan bod uit:

Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Vlaams Brabant

Provincie Oost Vlaanderen

Berlare

Pigalle (Hertecantlaan)

Destelbergen
Boccacio Boot

Opgericht in 1972, bestond tot 1984, waarna er vlak naast de megadancing The Temple werd opgetrokken. De verwijzing naar "boot" was niet toevallig. De kleine dancing viel op door een aantal patrijspoorten. Binnen waren bv. ook reddingsboeien aan de muren en een reling waar men scènes uit Titanic had kunnen opvoeren.

De oude kleine dancing werd niet afgebroken, maar een soort aanhangsel van de grote dancing ernaast. Naar verluidt werd het gebouw wel (deels ?) "ingepakt" door moderne wanden, die aansloten op deze van de megadancing. De "Temple" werd op gegeven moment de Riva.

Monsilvano Bar Dancing (Heirweg 173)

 

Eeklo
Europ Tour (Leopoldlaan 76, mogelijk 120) 

De geschiedenis van de Europ Tour gaat terug naar het interbellum, toen op dit adres de dancing Cercle gevestigd was. Zoals de tweede ansichtkaart laat zien ging het om een "familiale" dancing. Om de kinderen zoet te houden was er een kleine speeltuin verbonden aan de Europ Tour.

Zoals in zoveel andere Vlaamse dansgelegenheden was ook hier een dansorgel geïnstalleerd. Oorspronkelijk ging het om een Mortier-orgel, dat evenwel eerst door Oscar Grymonprez en vervolgens nog een tweede maal met onderdelen van Decap verbouwd werd tot de Dancing Queen. Hieronder ziet men dit orgel in 1971.


Foto Collectie Björn Isebaert

Gent
Angora (Cataloniëstraat, 1)

 

Nieuwe Casino (Heilige Geeststraat, 5)

Halle
Sangria (Arkenvest)

Zaak die was ondergebracht in een voormalige smidse en kopergieterij 

Kaprijke
Black Beauty (Lembeke)

 

Leupegem
Zie Oudenaarde 

Lievegem
Venus (Staatsbaan 22, Zomergem)

Dank zij Dirk Caboor weten we dat deze dancing later volgende namen had:

- "Bolero" (eigenaar ´Het Huis Van Wonterghem´ aka ´Marc Van Wonterghem´)
- gedurende korte tijd "Goodies"

Het uitzicht van de zaak, inclusief de trapjes bleef bewaard toen de zaak eerst "Bolero" en dan de "Goodies" werd. De enige opvallende ingrepen bestonden in het dicht maken van de vensters en het gebouw een ander kleurtje te geven.

In 1995 echter verdween de ex-Venus volledig, om plaats te maken voor een compleet nieuwe zaak: vanaf september 1995 bevond zich op deze plek voortaan de  "Kokorico" (eigenaar Roger Kerremans, de man achter Techno Construct. Deze firma bouwt discotheken over de hele wereld, bv. de legendarische Zillion in Antwerpen.

Zoals hieronder te zien onderging de plek inderdaad zeer drastische transformaties. Niets -behalve wat beton aan de ingang van de zaak- herinnert nog echt aan "Venus was her name".

  

Lokeren
American (Gentse Steenweg)

 

Dierentuin (Gentse Steenweg 150)

Voor de komst van de recentere dancings, meer bepaald de Cherry moon en de New President bevond zich op de Gentse Steenweg te Lokeren een dansgelegenheid, die bekend stond als de Dierentuin. Naar men vertelt had deze zonderlinge naam voor een dancing werkelijk niets te maken met het gedrag van de bezoekers. De naam verwees naar een heuse kleine dierentuin die aan deze zaak verbonden was. Het klinkt ondertussen vertrouwd in de oren: ook in deze danszaal werd op zeker moment een orgel van de Antwerpse constructeur Decap geïnstalleerd. (Het is ons voorlopig niet duidelijk of deze zaak dezelfde is als de American.)

Een ander gegeven dat enigszins parallel loopt met het wel en wee van een aantal andere Vlaamse dancings is dat ook deze zaak de duimen heeft moeten leggen, en sedert 2010 een Wok-restaurant (De Gouden Wok) huisvest. Vlaanderen lijkt duidelijk in de ban van het wok-virus, en nogal wat Aziatische eigenaars maken blijkbaar aardig wat winst hiermee. 

Maldegem
Gasthof Dancing Wielewaal (Adegem)

 

Ninove
Dancing Edelweiss (4, Steenweg op Brussel)

 

´t Hof ter Duyst (Denderhoutembaan 227)

 

Oudenaarde
Paladium dancing café feestzaal (Leupegem)

 

Overmere
Joker, The (Frans Broeckaartlaan)

Lees hiervoor de uitleg bij de ansichtkaart van de Waikiki, Jerk, 

Riviera (Frans Broeckaartlaan, 24)

Dancing-café-restaurant, uitgebaat door het echtpaar Van Den Bossche-d´Hollander, afgaande op de ansichtkaart in de vroege 1960´s of zelfs al wat eerder.

Waikiki / Jerk / Changai / Kabarka / The Ranch

Dirk Vincent, ex-DJ Mike van Dancing The Joker verduidelijkte ons in een e-mail in juli 2014 de situatie in Overmere. Daar

"had je destijds een complex met beneden een dancing die Waikiki heette en op de eerste verdieping had je de Jerk. Dat complex lag voorbij het meer richting Berlare. De Kabarka echter ligt aan het meer zelf en bestaat nog steeds op dezelfde locatie nl. Donklaan 142. In 1973 was er een heel grote dancing, capaciteit ongeveer 1500 personen, dat was The Joker. (...) Waar The Joker was is (thans) een Chinees restaurant gekomen. Rechtover The Joker had je The Ranch, een voor die tijd reeds ouderwetse maar ook goed draaiende zaak. Beiden lagen aan de Frans Broeckaartlaan. Met vriendelijke groet, Dirk (ex-DJ Mike)" 

St.Gillis Waas
Chopin (Expressweg Antwerpen)

 

St. Martens-Latem
´t Pompierke (café, dancing, tearoom)

 

Riva (Deurle)

 

St. Niklaas
Boemerang (café, resto, dancing, snackbar)

 

Jungle (Mercatorstraat 17)

Na de "Dierentuin" in Lokeren mag het ons niet verbazen dat er enkele kilometers meer naar het noordoosten, in St. Niklaas meer bepaald een dancing voor de naam "Jungle" koos. Deze dansgelegenheid bevond zich niet ver van het oude, thans afgebroken station.

Ook hier weer werd de inspiratie voor de naam blijkbaar niet gevonden in het publiek dat naar hier afzakte. De enige afbeelding die van deze zaak gevonden werd, toont daarentegen een soort plantenwildernis, die met enige overdrijving inderdaad een heel klein beetje jungle-achtig aandoet. De zaakvoerders vermelden oertrots dat deze attractie “Iets enig in Europa” was.

(Op het nr. 17 in de Mercatorstraat bevindt zich thans een vrij recent gebouw.) 

Star (Heidebaan 101)


Foto onder: Benoit Vanhees
De "Star" in de 1970´s en in 2012

Was gevestigd in een gebouw in 1950´s stijl, en werd uitgebaat door het echtpaar Rooms-Van Goethem. Tussen 1994 en 2012 was het Bell´s Café gevestigd in deze voormalige dancing, tot de zaak op de fles ging. In 2013 bevond de Resto-Bar Bastille zich nog tijdelijk in dit gebouw. Na amper een jaar was ook deze zaak failliet. In 2016 berichtte Het Laatste Nieuws dan over de afbraak van de vroegere Star.

Niet te verwarren met de "Stars", voorheen dancing Boomerang en Living Room. Ook deze bevond zich in een pand uit de 1950´s, en is sedert 2007 de Club Royale geworden. Deze bevindt zich op bijna dezelfde hoogte van de Heidebaan, maar dan aan de overzijde. (Deze recente zaak wordt overigens uitgebaat door de oprichter van de Carré in Willebroek).

We danken Wim Van Dessel om ons attent te maken op de afbraak van de Star. Hijzelf heeft een website opgericht die zich concentreert op een andere legendarische dansgelegenheid, de Zillion. 

Velzeke-Zottegem
Parasol (Pierkenstraat 7 later 9)

Van deze volkse dansgelegenheid weten we enkel dat er hier een prachtig Mortier dansorgel werd opgesteld. Later werd dit exemplaar door de orgelbouwers Decap en vervolgens Oscar Grymonprez enigszins verbouwd.

In tegenstelling tot al die danszalen die zich verplicht zagen de deuren te sluiten, blijkt de Parasol nog steeds van gezondheid te blaken. In de loop van 2012 staan er alleszins nog heel wat optredens gepland, waaronder bijvoorbeeld een show met Wendy Van Wanten. 

Zelzate
Capri (Groenstraat 61 a)

 

Provincie West Vlaanderen

Voor West Vlaanderen hebben we een splitsing gemaakt tussen de Kuststreek en de rest van de provincie. Deze opsplitsing lijkt ons zinvol, omdat de dancings aan de Kust zich vooral op toeristen richtten, en daarom meestal de deuren sloten, eens het toeristisch seizoen achter de rug was. Deze opsplitsing laat overigens goed zien hoe belangrijk het aandeel van de Kuststreek in deze vorm van vrijetijdsbesteding wel niet was.

Blankenberge kende reeds voor de oorlog een bloeiende horeca-sector, met ook een aantal dancings, zoals de Banane Royale (een buur van het Kursaal), de Carlton, de Cecil en de Perroquet.


Drie kiekjes van de "Banane Royale"
Hieronder, de Carlton, de Cecil en tenslotte de Perroquet

Ook in Oostende bevonden zich vroeger reeds verschillende dansgelegenheden, die op toeristen mikten, zoals bijvoorbeeld het zonderlinge gebouwtje met de al even ongewone naam Oswerlu (Hollandstraat 20, Mariakerke). Naast deze curieuse contructie bevond zich overigens een "Tom Thumb" minigolf, en men kon er toen al pingpongen.


Hier een latere opname van de Oswherlu: het is evenwel niet
duidelijk of het gebouw met de twee verdiepingen een verbouwing
van het kleine paviljoen betreft, of een geheel nieuw gebouw is.

Wat de Oostendenaars zelf betreft, die konden vooral in de Langestraat aan hun trekken komen. Vandaag de dag bevinden zich er nog steeds een aantal dancings, maar lijkt de gemoedelijke stemming van weleer ver zoek.

Ook in Knokke werd menig pasje op een dansvloer gezet in het interbellum. Zo waren er ondermeer de Memlinc, de Pavillon du Lac en de Laiterie. Tijdens de zomer werden er ook wel eens openluchtdancings georganiseerd.


Boven: toeloop rond de Memlinc...

  

In Heist trof men dan weer de Chalet Bellevue aan, en in De Haan was er een dancing verbonden aan Hotel Restaurant Atlanta.

 

West-Vlaanderen Kustgemeenten

Blankenberge
Berkeley, Le

Deze zaak was bijzonder veelzijdig en multifunctioneel. Het was in feite een hotel/pension, dat over een restaurant en taverne beschikte, maar dus ook een dansvloer en zelfs een kleine cinema beschikte. 

Bristol (Zeedijk 134-135)

De hierboven afgebeelde postkaart van de Bristol dateert uit omstreeks 1953. De "palmbomen" en cactus suggeren iets exotisch, misschien was het wel een jazzy dancing, of danste men er rhumba´s... ? Enkel bezoekers uit die tijd zullen het antwoord op deze vraag weten.

Uit een hieronder toegevoegd reclamekaartje kan men afleiden dat de zaak verbonden was aan de Taverne Georges. Dit was nog ten tijde dat de telefoonnummers aan de Belgische kust nog uit 5 cijfers bestonden. Een hieronder toegevoegde ansichtkaart van deze Taverne verduidelijkt de ligging ten opzichte van de casino van Blankenberge. Of ook de geschiedenis van de Bristol teruggaat naar de vooroorlogse periode is vooralsnog niet geweten.

Charly´s Bar-Dancing (Casinostraat 11)

 

(The) Free

Dateert uit de late 1970, een dancing / discotheek waar men veel popcorn muziek draaide. Meer gegevens hierover ontbreken voorlopig evenwel. 

(The) King 

 

De zaak verscheen samen met de King in Oostende op eenzelfde postkaart. Naar alle waarschijnlijkheid behoorden beide horeca-zaken dus tot dezelfde eigenaar of familie. (Mogelijk Jean Libotte ?)

Luna Staar (op de pier)

 

De Luna Staar bevindt zich op het einde van de 350 m lange betonnen pier van Blankenberge. Deze dateert uit 1933, en werd vervolgens meermaals gemoderniseerd. Naast een dancing bevonden er zich eveneens een aantal kermisattracties. De bovenstaande postkaarten dateren van mogelijk voor WO 2, maar de dancing zou ook nog na WO 2 hebben bestaan, een stukje informatie die nog bevestiging vereist. 

Marée, La - Grand Dancing (op de Pier van Blankenberge)

Afgaande op het schaarse beeldmateriaal een houten constructie op de Pier van Blankenberge. Aan de mode te zien, dateren deze afbeeldingen uit de late 1920´s of 1930´s.

Metro (Kerkstraat 157)

De geschiedenis van de Metro zou teruggaan naar de vroege 1940’s. In 1978 diende het oorspronkelijke Decap dansorgel door een nieuw vervangen te worden. De kleine dansgelegenheid bestaat nog steeds, en is o.a. het lokaal van de Zandstuvers


Pantheon Palace (Langestraat, 34)

Thalia Feestpaleis (Weststraat 129-131)

De dancing van het echtpaar Schapdrijver-Hubrecht moet in het interbellum een bijzonder indrukwekkend dansorgel hebben gehad. Dit was dan ook wat men met recht en rede een heuse "danstempel" mocht noemen. Vermoedelijk na WO 2 blijkt een zekere André Gysems de "manager" geweest te zijn. Zoals het reclamekaartje hieronder toont, werden blijkbaar soms avonden uitsluitend voor "our British guests" georganiseerd.

Bredene
Camping (13 Terlinga)

Espérance (Driftweg)

Schuin tegenover de thans verdwenen kleine "Casino" van Bredene (een horecazaak) bevonden zich eertijds een cinemaatje die Fiesta noemde, alsook een naar verluidt redelijk fluttige dancing, die "Espérance" heette. De eigenaar stond er op om vaak op storende wijze met de muziek mee te zingen. Zowel casino, cinema en dancing zijn ondertussen opgedoekt. 

Zebra (Koerslaan 12)

  

De Haan
Grote Schuur (Groenestraat, Vlissegem)

Een inkomkaartje uit de 1970´s "ten voordele van de heemkundige kring van De Haan" herinnert aan het bestaan van deze zaak, waarvan voorlopig helaas nog geen afbeelding gevonden werd. 

Grosvernor Hotel Resto Dancing 

 

Lispanne (Klemskerke)

Venus Dancing / Café Voor Allen (Klemskerke Vosseslag)

De Panne
Djinn

Op de Skynet-blog Le Zwanzeur worden in verband met de Djin een zekere Oscar Watty uit Oostende als "baas" en eigenaar vermeld. Tevens is er sprake van een zekere "Fonny", de roepnaam van ene Alfons van Overwaele. Op bepaald moment werd de zaak overgenomen door de twee zonen van Watty, Gilbert en Rik. Beide heren baatten eveneens dancing Elysée en de tavernes Ter Cueren en de Triton in de Oostendse Langestraat uit. De Djinn zou tot in de 1980´s hebben bestaan.

(aanvullende informatie toegezonden door Nick Van Slembrouck op 23 jan. 2015. Hij verwees in zijn e-mail ook naar de Facebook-pagina van Rik Watty.) 

Fiacre, Le (Sloepenlaan)

Aan de overzijde van hotel Artevelde, bevond zich in de 1950´s de dancing Le Fiacre. Op de afbeelding hierboven ziet men uiterst rechts nog net de lichtreclame van deze zaak.

Rialto (Veurnestraat 7)

Dank zij de website De Cafés van de Veurnestraat weten we dat op dit adres voor WO 2 Danszaal Valentino gevestigd was. Tijdens de oorlogsjaren veranderde de zaak van naam en eigenaar, en werd de Rialto, uitgebaat door Tuur Pattyn en Romme Snoeks. Het was eerder een volkscafe met dansvloer, en uitgerust met een Decap orgel .

De zaak bleef voortbestaan tot omstreeks 2006. Een Waalse ondernemer had het ondertussen overgekocht, doch blijkbaar met niet al te veel commercieel inzicht. De man sprak slechts gebrekkig Nederlands, en geen woord West-Vlaams. Gezien het om een volkscafé ging uiteraard een behoorlijke handicap. Wat gebeuren moest, gebeurde dan ook: de zaak ging failliet, en het Decap-orgel verdween voor  12 500 Euro aan een Nederlander verkocht. Volgens schattingen was dat slechts de helft vnaar Nederland. Zelfs al was het orgel toe aan (dure) reparaties, was dit naar verluidt een gunstkoopje. (Volksorgel Rialto onwettelijk verkocht De Panne 20 sept 2006)

Nog een dansgelegenheid minder in het Vlaamse landschap dus... Vandaag de dag is de dansvloer van weleer bezaaid met snookertafels.  

Knokke Zie ook: Westkapelle
Acropole

 

De Acropole was gevestigd in een huis in Normandisch stijl (achter het "niet parkeren"-verkeersbord). De bovenstaande afbeelding va,t moeilijk te dateren, en zou zowel van voor als van na WO 2 kunnen dateren. De kledij van de man in de witte broek doet eerder 1930´s aan, de wagen lijkt eerder uit de 1940´s. 

Karrewiel (Kalvekeetdijk; 200 West-Kapelle)

Lusthof Bij Lucien

De enige aanwijzing voor het bestaan van deze zaak was een sigarenbandje, dat als reclame door de zaakvoerder werd besteld. Deze aanwijzing werd op een lijst van sigarenbandjes van de tabaksfabrikant Jansens & Zonen teruggevonden.

Résèrve, La (Rivièra Waters)

 

Triangle Dancing Tearoom (Zandstraat)

 

Koksijde
Guingette, La (St. Idesbald)

Middelkerke
Mia Cara (Zeedijk, 130)

 

VIP’s (??? Leopoldlaan 128)


Postkaart uit de vroege 1980´s

Lijkt nog steeds te bestaan, en omschrijft zichzelf als een “sfeercafé

Nieuwpoort
Espinette Melkbar

Deze vooroorlogse zaak met een interieur in hoeve-stijl was tevens een melkbar, een bowlingzaal en ze beschikte ook over tennisvelden. De Espinette ging er prat op, dat er Geuze Lambic geserveerd werd.

Oostende

In de kuststad waren er in de bloeiperiode, de 1960´s tot de 1980´s een zeer groot aantal kleinere dancings, elk met hun eigen publiek, inrichting en ambiance. Sommige bronnen spreken van meer dan 90 zaken.

Voor heel wat namen kon voorlopig nog niet worden bepaald of ze reeds voor 1980 bestonden, zijnde de periode tot dewelke deze inventaris zich beperkt. We sommen ten voorlopige titel hier al deze namen op. Misschien kunnen ex-bezoekers of doorwinterde Oostendenaars er ons meer over vertellen ? Ook verder onderzoek door bv. de lokale heemkring of studenten geschiedenis, toerisme enz. aan de hand van de stedelijke archieven zou hier zeker meer antwoorden naar boven kunnen spitten.

- 007
- Bamba & Pacha (La) blijkbaar erg geliefd bij Franstaligen
- Boat (The) met effectief een interieur als dat van een boot. Bevond zich in het foeilelijke Europa centrum
- Don Quichotte
- Joyce
- Mecca (richtte zich op een Noord-Afrikaans publiek)
- Memlinc (opvallend interieurkenmerk: schommelstoelen)
- Menzies
- Riff
- Samantha´s ouder publiek, enkel toegankelijk met een lidkaart, die echter blijkbaar probleemloos verstrekt werd. Was heel de week open
- Seniorke (Mariakerke) richtte zich op 30-plussers
- Sloopy
- Soul Boat
- Targa
- Tilt
- Venus (onder de cinema Capitole)
- Versaille begon als familiedancing, werd uiteindelijk een extravagante holebi-trekpleister
- Winnipeg country & western interieur
- Yab Yun
- Zoo


Coupole, La (Van Iseghemlaan, 40 E)

 

Champagne

In het nieuwe Kursaal van Oostende werd eveneens een dancing uitgebaat. Dezer kreeg de dure naam "Champagne" mee. Namen die naar Frankrijk verwijzen waren blijkbaar populair in de West-Vlaamse kuststad. 

Djin

 

Elysée (Langestraat)

 

De Elysée pakte op deze reclamekaart uit met hun Europees hit-orkest Jean Jacques et Los Aventuros. Het ziet er een jolige bende uit, een beetje de 1960´s versie van Madness...

Eurodancing 2000 (recent ?)

King (Langestraat)

De zaak verscheen samen met de King in Blankenberge op eenzelfde postkaart. Naar alle waarschijnlijkheid behoorden beide horeca-zaken dus tot dezelfde eigenaar of familie. (Mogelijk Jean Libotte ?)

Laiterie Royale

Familiale dancing uitgerust met een kleine speeltuin en een vijver waarop met pedalo’s gevaren kon worden. De bovenstaande postkaarten zijn moeilijk te dateren, maar lijken uit het begin van de 1950´s te dateren.

Moulin Rouge (cabaret-dancing) (Vlaanderenstraat, 66)

Dit reclamekaartje van orkestleider, zanger en gitarist Marc Elvan dateert uit 1956, hetgeen ergens aangeeft in welke periode ook Oostende zich mocht verheugen in een eigen Moulin Rouge.

Nero’s Palace (recent ?)

Number One

Een nachtzicht van Oostende geeft aan dat er zich op gegeven moment een dancing was die "Number One" heette. Helaas laat de afbeelding niet toe om deze in de tijd te situeren.

Ons Achturenhuis Café-Dancing

 

Oswherlu (Hollandstraat 20, Mariakerke)

Aan deze relatief kleine vooroorlogse dancing was eveneens een tearoom, een tennisbaan en een minigolf verbonden. Opvallende modernistische architectuur, wat verstopt achter een huis in een meer courante bouwstijl.

Stop (Langestraat 26)

 

Sundown

 

Texas (Zandvoordedorpstraat 51)


Westende
Au Casino (Scottishlaan 7)


Camping Soetaert-Moermans

Op deze camping bevond zich een café-restaurant-dancing, die zich op families met kinderen richtte. Er was dan ook een kleine speeltuin aan deze zaak verbonden. 

Wilskerke Middelkerke
Sonrisa

 

Rest van W-Vlaanderen 

Avelgem
Chanteclair hotel pension dancing (Bosstraat 36 Ruyen)

In de 1930´s voorzag Charles Blomme, eigenaar van dit baanhotel en -pension ook in een "bal gratuit", die wellicht ook heel wat zuiderburen aantrok. Niet echt een dancing dus, maar een horecazaak met een danszaal, voor iedereen toegankelijk. 

Gistel
Tourmalet Café / Dancing

Café dancing destijds uitgebaat door de voormalige Tour-winnaar Sylveer Maes

Harelbeke
Carrousel (Bruggesteenweg 1B, Hulste)

Deze zaak bood plaats aan zo´n 400 klanten, en een Robot-orgel -een heuse "attractie" zorgde er voor ambience.

Hooglede / Gits
La Palma

Voorlopig nog geen informatie over de geschiedenis van deze zaak, die nog steeds bestaat. Volgens een reactie die Retroscoop ontving van dhr. Pasquet werd de zaak eind jaren ´80 door de eigenares, Mevr. Brugghe uit Roeselare verkocht aan een Nederlandse investeerder. De uitbaatster was toen zelf niet ver van de 80 meer. Beelden van het huidig interieur zijn terug te vinden op de website van deze dans- en feestzaal.

Ieper
Apollo (Statiestraat 44))

 

Canada Dancing Feestzaal (Zillegem)

’t Eilandje

Overdekte openlucht dancing die zich op families met kids richtte, gelegen in het groen, omgeven door een kleine speeltuin en vijvers met roeibootjes.

Kooigem (tussen Doornik en Kortrijk)
Au Trois Aigles 51 Kortrijksesteenweg

Café-Dancing dat gerund werd door een zekere Pierre Delporte. Zowel de naam van de zaak als van de uitbater doen vermoeden dat het om een Franstalige zaak ging. De Trois Aigles lag dan ook in de grensstreek met Wallonië, en ook niet erg ver van Frankrijk. Tel. Dottignies 385 91. 

Kortrijk
Laiterie

Net zoals aan de Belgische Kust werd er ook in Kortrijk tijdens het interbellum menig danspasje gewaagd. In welke mate hier "peuple" op afkwam is minder duidelijk, gezien alles blijkbaar in mooi Frans geformuleerd moest worden... 

Meetkerke
De Scheure (weg Brugge-Oostende)

Karrekiet (weg Brugge-Oostende) Volgens de informatie ons toegezonden door Roger Schillewaer twee dancings praktisch tegenover elkaar gelegen. De Karrekiet bestond vanaf ca. 1965 tot ongeveer 1980, en is thans een hotel.

Meulebeke
De Toerist (Brugse Baan)

Een café-dancing, uitgerust met een "wonderorgel", en uitgebaat door een zekere Goethals. (maar niet Raymond...). De postkaart laat niet echt toe de zaak te dateren. 

Moere
Doedelzak (baan Oostende-Torhout)
 

Volgens de informatie die Roger Schillewaer naar Retroscoop toezond is het thans een kleine casino. Hij informeerde ons ook over het bestaan van een tweede zaak in dit dorp, de Kallebasse.

Kallebasse

Ook deze voormalige dancing bestaat fysiek nog, maar is thans een hotel 

Oostrozebeke
Uilenspiegel

Foto uit 1960, getrokken na een wielerwedstrijd voor nieuwelingen. Noteer de aanwezigheid van een 2 PK-tje van de krant Het Volk. 

Roeselare
De Beurs (Statieplaats)

 

Dansgelegenheid uit het interbellum, ingericht in het "Hotel de la Bourse" en een "Casino", zoals de reliëfletters boven het gelijkvloers vertellen. Het spandoek (?) die de rest van de gevel bedekt, vermeldt twee interessanten gegevens. Vooreerst dat het om een "heropening" ging, en ten tweede, dat de dansgelegenheid over een "spiegelglas vloer" beschikte.

Misschien hangt de "heropening" samen met het feit dat veel huizen rond het Statieplein zwaar beschadigd werd tijdens WO 1.

St Michiels Brugge
La Madrague Thans een fitness center

De Gondole

Wervik
Witte Molen / Brikkenmolen Bar-Dancing

 

Zedelgem
Bukavu (Loppem)

Zoals de naam al liet vermoeden, beloofde de zaak in de 1950´s haar klanten een "gezellige Kongolese stemming". Wellicht was het versierd met tribale maskers, of had de eigenaar een paar "lokale" varianten op Josephine Baker ? Of de dancing zelf op de bovenstaande ansichtkaart te zien is onduidelijk. Maar ze maakte alleszins reclame op de achterzijde, waarop ook de mysterieuze naam van de eigenaar op vermeld staat.

  

Provincie Vlaams-Brabant

Aarschot
Bloemenhof (Dancing, Resto, Biljart) Diestse Straat

 

Witte Molen

Dancing-restaurant-café, gehuisvest onder een authentieke windmolen 

Asse
Toulouse-Lautrec (Stationsstraat 26)

 

Averbode
Kelders (Vorststraat 32)

 

Bekkevoort
De Heide (Oude Leuvense baan, 40)

Boortmeerbeek
Jagershuis "Bij Tony Geys" (Leuvensesteenweg 74, Hever)

 

Het Jagershuis werd in 1955 opgericht als dancing, op een moment dat er nog niet veel andere zaken in de buurt waren. Naar verluidt bood de zaak plaats aan 450 mensen. (1)

Begin jaren zestig nam de Limburgse zanger/entertainer en feestneus Tony Geys (°1926) de zaak over. Hij was zijn carrière begonnen als onderwijzer, en begon circa 1948 plaatjes op te nemen als bijverdienste. Hij wist zijn platenverkoop goed aan te zwengelen door optredens in zijn café-dancing door een mix van gemakkelijk verteerbare humor en meezingbare of dansbare feestnummers met een hoog karnaval-gehalte. Tot grote tevredenheid van zijn talrijke fans, die handenklappend en stampvoetend uitdrukking gaven aan hun goede luim. Eindelijk nog eens een dansgelegenheid, waarover wat beeldmateriaal bestaat. Mijnheer Geys nam duidelijk het maken van publiciteit voor zijn investering ter harte.

Hieronder een afbeelding van een LP en een 45 toeren, getiteld "Dicht bij een is warm". Op de achterkant stonden instructies hoe deze "Feestelijkste dans van het jaar" uit te voeren. Het zal een ideetje geven van de stemming die er moet geheerst hebben in het weekend in het Jagershuis... Rosa Van Sweevelt diende er 18 jaar lang op. Geys bleef ongeveer 20 jaar lang deze zaak runnen. Daarna volgden nog 3-4 andere uitbaters, maar het ging gestaag achteruit met deze zaak.

Circa 2000 kwam er een restaurant "Mosselhuis" in de plaats van een dancing in het gebouw. Het werd later ook nog even een Japans restaurant, waarna het enkele jaren leeg stond. In 2015 ging het dan definitief tegen de vlakte, om plaats te maken voor een commercieel pand.

(1) Legendarisch Jagershuis tegen vlakte Het Laatste Nieuws regionieuws 15 jan. 2015.

   

  

Oud-België (Molenheidebaan 1, Hever Schiplaken)

Een succesvolle dancing die nog steeds bestaat. Er staat sedert jaar en dag een Decap 105 dansorgel. Jammer genoeg speelt het indrukwekkend toestel niet langer, maar je kan er van op aan dat verzamelaars met een arendsoog in de gaten houden wat ermee zal gebeuren.

Benieuwd of op een dag opeens geen orgel meer in Oud-België te zien is, maar in Hilversum, Southampton of Biloxi te Texas een enthousiasteling zich tevreden in de handen wrijft. Toegegeven, die kleine mastodont zou ongetwijfeld niet in het instrumentenmuseum in de Brusselse Old England passen...

Rembrandt (Leuvensesteenweg 279b, Hever)

 

Deze dancing, uitgebaat dfoor het echtpaar Wellens-Roelants  bestond tot in 1974. Het was een nogal conservatieve zaak, pa, ma en dochter aan een tafel, de vrijgezellen aan de toog, met spanning wachtend op de aankondiging van een slow....

De zaak werd vervolgens een showroom voor keukens, een snooker- en biljartzaal, bijna onvermijdelijk een Chinees restaurant, om dan in 2011 afgebroken te worden. 

Roxy (in Boortmeerbeek dorp) 

Wigwam (Leuvense Steenweg, Hever)

Dancing / Discotheek Wigwam lag nabij de Rembrandt en het Jagershuis. In de 1960´s was er al een dancing, die toen bekend stond als de "Glasdancing", vanwege de glazen vloer.

Circa 1971 werd de zaak overgenomen door Willy (Jacquemin ?) uit Vilvoorde, die het over een andere brug gooide met moderne muziek. Het wou een alternatief zijn voor het meer Schlager-gerichte Jagershuis en het nogal conservatieve Rembrandt. Theo Vleminckx was er als DJ Gigi werkzaam tussen 1972 en 1978. Hij maakte er furore door zijn eigenzinnige mix aan muziekstijlen. Vanaf dan kwam er ieder weekend heel wat volk over de (dans)vloer in de Wigwam, waaronder heel wat Brusselaars. Dat het niet zo maar een zoveelste zaak was, bewijst wel het feit dat ze omstreeks 1974 het Franse verkoopkanon Claude François op bezoek hebben gehad. In een e-mail aan Retroscoop van 4 jan. 2017 getuigde hij hierover:

“ (…) de muziek die ik speelde was een mix van disco, soul, rock , zeldzame oude toppers, oude Franse chansons (vooral slows) en popcorn oldies, vanaf mid jaren 70 vooral disco. Algauw werden we beroemd in de omstreken en tot in Brussel, zodat het elk weekend 3 dagen volle bak was.

Het publiek was tussen 18 en 30 jaar en er kwamen dus ook veel Brusselaars. Ik speelde bv.  ongeveer 6 of 7 soul ( Otis Redding- Wilson Pickett) en dan een 3 tal slows bv Cloclo , France Gall of Moody Blues enz. en dan terug andere stijl zoals popcorn of disco.

Een van de garçons die er werkte trad regelmatig op als body gard van Claude François, als die een optreden had in België. Zodoende , op een nacht bracht hij Cloclo mee omdat ze nog een stukske gingen eten na een optreden in Brussel (?) Hij was dus enkel op bezoek en heeft niet opgetreden. Cloclo was toen nog niet zo beroemd (in België – BVH). Waarschijnlijk was het in 1974 of 1975. Alsook is Major Lance , een Amerikaanse soulzanger (langs)geweest omdat ik in eigen beheer 150 lp´s van hem had laten persen en verkocht, hij  trad daarna op in de Stadsfeestzaal van Mechelen.”

In 1978 stopte Vleminckx met deejayen, om het jaar daarop een gezin te stichten. Vanaf de 1980´s ging het snel bergaf met de dancing, en een bekende kok nam de zaak over, om er restaurant Ravesteyn van te maken. Circa 2005 werd het dan een frituur-restaurant.

We danken ex-deejay Theo Vleminckx voor zijn getuigenis en achtergrondinformatie uit die ongetwijfeld boeiende bloeiperiode van dancings. 

Boutersem (Roosbeek)
Jeanne Dancing Café (Grote Steenweg 20)

Werd in de volksmond ook wel het "Kleine Zandtapijt" genoemd, naar de zaak die meer dan een kilometer verderop lag in Boutersem. 

Diest
Altmeister

Deze zaak bestond minstens tot 1976-77, toen een brand de dancing verwoestte. De patron/DJ heette Ceril Vleugels, thans bekend van de Domus in Leuven.

Antwerpen (Diestse Steenweg 233, Kaggevinne)

Deze dansgelegenheid bestond tot eind 1990´s, begin 2000. Het orgel, geplaatst door Albert Decap zou naar een Nederlandse verzamelaar zijn gegaan. De dancing werd afgebroken en vervangen door appartementen.

Luro (Gewestweg N 29 Diest-Beringen, Schaffen)

Deze zaak in melkwitte bakstenen links van een woonhuis werd destijds uitgebaat door Luc Thijs (1952-2014) Tijdens de laatste jaren kwam er eerder een wat ouder publiek. De zaak ontving menig Vlaamse zanger, waaronder Eddy Smets. Wie een foto van deze dancing wil zien, kan terecht op de website Mijn Leven van Rudy Gybels.

Voorlopig is het nog een vraagteken of deze zaak reeds voor 1970 bestond, en dus al dan niet in deze inventaris hoort. Gezien de heer Thijs in 1952 geboren werd, zal voor 1970, indien de zaak toen effectief al bestond een andere uitbater aan her roer hebben gestaan. Het telefoonnummer lijkt dit niet helemaal uit te sluiten (?)

De eigenaar stierf kort na de sluiting van de zaak, die vervolgens werd afgebroken. Ondertussen werd het perceel verkaveld, en opgedeeld in 7 bouwgronden.

Mustang (Grote Markt, 26)

Er is ook sprake van een dancing Casteleyn/James langs de Leuvensesteenweg. Momenteel ontbreekt alle andere informatie, inclusief een datering. Het is voorlopig dus niet geweten of deze dansgelegenheden in deze inventaris horen, gelet op de vooropgestelde tijdsafbakening.

Space (Diestersesteenweg, Kaggevinne)

Voorlopig is van deze zaak enkel geweten dat ze al in de 1970´s zou bestaan hebben. Afbeeldingen van de binnen- en buitenkant ontbreken eveneens van deze zaak.

Eppegem > zie Zemst 

Haacht
Breugel’s Gasthof 


Onder: Collectie Björn Isebaert

Dit Gasthof was naast een dancing en restaurant eveneens een klein hotel. 

Herent
Franky Bodet (Veltem)

Deze zaak werd sedert de 1960´s uitgebaat door Franky Bodet, die soms ook wel -met enige zin voor overdrijving- bekend stond als de "Luis Mariano van Vlaanderen. De man bracht een resem plaatjes in het Nederlands en het Frans uit, o.a. om voetbalclub Anderlecht een pluim te geven, of vol bewondering voor Rik Van Looy of Eddy Merckx. Hij trad niet alleen in zijn eigen zaak op, maar was bv. een gastmuzikant in het Orkest Leo Bens.

   

Witte Huis

 

 

Er zou ook een dancing Talk of the Town / Riva geweest zijn in Kaggevinne, het is voorlopig nog niet duidelijk of het andere namen zijn voor dezelfde zaak. 

Kampenhout
Zwarte Woud (Mechelsesteenweg, Kampenhout-Sas)

Bestond zeker al in 1961. Zoals men kan zien, en ook wel uit de naam kan afleiden ging het om een laag en zwaar versierd gebouw in "Duitse stijl". Er waren verschillende dancings die voor zo´n typische "Beierse" of "Tiroolse" stijl kozen. Behalve dansgelegenheid was er ook een feestzaal en kon er vergaderd worden. 

De vrij ruime zaak was op zeker moment een verkooppunt van de Boerenbond, zoals men hieronder kan zien. De exacte chronologie wordt nog nagetrokken.

 

Kortenberg
Pallieter Dancing (Erps Kwerps)

Venus Dancing (Leuvenbaan, 217)

 

Leuven
2000 Salons Georges

The King (Vismarkt 2)

 

Linter
Napoli (Drieslinter)

Het enige tot hiertoe gevonden spoor betreft een sigarenbandje, dat helaas geen enkel idee geeft van de buitenzijde noch het interieur.

Scherpenheuvel-Zichem
Johnny White Club (Mannenberg)

Charmezanger / "koning van het levenslied" Johnny White (1946-2014) was de eigenaar van een dancing-annex-taverne aan de Mannenberg, verlengde van de Basilieklaan. Het ging om een L-vormig complex, bestaande uit een deel van een vroegere boerderij (?) en een soort bungalow, met daarvoor een ruime parking. Vanaf welk jaar de zanger deze zaak in zijn bezit had, is vooralsnog niet geweten. In de 2000´s gaf White de zaak in beheer aan een Roemeens koppel. Enige tijd later, in 2008 trof de politie 400 cannabisplanten aan boven de dancing. Deze zouden buiten weten van de zanger door de uitbaters daar opgesteld zijn geweest.

Een aantal eerder mindere goden van het Vlaamse lied traden wel eens op in de Johnny White Club, en danken dan ook deels hun carrière aan de aangeboden kans. Na de dood van de zanger werd de voormalige "Club" omgevormd tot de "Nieuwe Viertap". Toen klachten over nachtlawaai leidden tot het bevel tot sluiting van de zaak vanaf zaterdag 3 u ´s morgens, gaf de nieuwe eigenaar er de brui aan: naar zijn zeggen betekende de nachtrust van de buren een daling van 75 % voor hem. Wat er dus op neerkomt te zeggen dat het grootste deel van de inkomsten na 3 u werd opgestreken.

Demer Dancing-Discoclub De - (Testelt, een deelgemeente)

De reclamepostkaart van deze zaak leert dat het ging om een bijgebouw van de Feestzaal Pax, waaraan ook een pompstation ("Tielemans") verbonden was.

Hageland, Dancing Het - (Voort 64, Testelt)

 

Kroon

Dancing opgericht omstreeks 1975, en bleef actief tot in 2020, toen eigenaar Louis Verstreken (65) liet weten dat de zaak zou sluiten. De zaak richtte zich vooral op 40-plussers. In 2021 bleek echter een overnemer binnen de familie te zijn gevonden. De zaak zou weer openen van zodra de Corona-cijfers en de politiek dit toelaten.

Het dansorgel werd al lang geleden verkocht aan een verzamelaar uit Vilvoorde.

Malpertuus Dancing (Okselaar)

Behalve bovenstaand sigarenbandje ontbreekt voorlopig alle informatie over deze dansgelegenheid.

Tienen
Azur (4de Lancierslaan, nabij het station)

Voorlopig is over deze zaak enkel geweten dat ze rond 1963-1966 actief was. Over het juiste oprichtingsjaar, de uitbaters enz. ontbreekt voorlopig nog elk spoor. Zoals wel meer gebeurde met ex dancings is ook deze handelszaak thans een Chinees restaurant.... Opvallend toch hoe vaak dit voorvalt.

(Met dank aan dhr. Willy Dewit die voor deze aanvulling zorgde)

Vilvoorde

Ook Vilvoorde telde verschillende dancings, vooral dan langsheen de Mechelse Steenweg. Een aantal commentatoren omschrijven sommige van die zaken als "beruchte baancafés". Voorlopig werden nog niet veel gegevens over deze zaken gevonden, we hopen dit in de toekomst aan te kunnen vullen.

Cambrinus (Mechelse Baan 726)

 

Derby (Mechelse Steenweg)

– Aanvang carrière Will Tura bij het Bob Artoos orkest

Europa (?)

 

Fabiola (?)

– Had een erg gesmaakt huisorkest, dat The Top Hits noemde
– de zaak werd een tijd lang door Maurits Callaerts uitgebaat 

Globe

Tevens een vestiging in Herentals

Top Ten
(Mechelse Steenweg)
 

Maes-Govaerts (Mechelse Steenweg 710)

Volgens Adelijn Calderon (Bedrijven en werkgelegenheid in Vilvoorde, Deel 2 p 5.) bestond deze zaak vanaf 1955 tot 1972 en was het een "koffiehuis en dansgelegenheid". Er werkten gemiddeld 2 mensen, max. 5 (in 1961). Naar verluidt werd het uiteindelijk een fitnesszaak.

Virske De Fluitster Mechelse Steenweg 724

– deze zaak met zijn zonderlinge naam werd uitgebaat door René Bullens (1912-1977), afkomstig uit St Jans Molenbeek, en gehuwd met Anna Maria Dierckx. Adelijn Calderon geeft aan dat de zaak in 1952 gesticht werd en tot 1964 bestond.

De zaak werd een tijd uitgebaat door Achiel Van Wichelen, alias “Willy Rockin”. De zaak wordt door sommige commentaren omschreven als een “berucht baancafé”, zonder dat verduidelijkt wordt waarop die reputatie rust.

– op een oude postkaart is een ploeg van 6 mensen te zien, die voor de zaak poseren. Of Bullens of Van Wichelen daar tussen staat is niet geweten. Op dezelfde foto is te zien dat één naambord Virske de Fluitster, een andere de Fluiter aangeeft.

 

– o.a. de “Brusselse Bruggeling” Burt Blanca (°1944) debuteerde hier. Andere namen die vallen maar die we momenteel niet kunnen situeren zijn die van Nick Jacky en Terry Cotton. (Calderon deel 2 p. 199)

– de voormalige dancing werd na de sluiting een verhuurzaak voor allerlei materiaal. Vlak naast deze dancing lag het Chinees restaurant Mandarin Garden, ondertussen gesloopt. (met dank aan dhr. Luc Van Daele, Vilvoordeanno.be)

Zemst
Europa


Afbeelding: Luc Van Daele

In het dorp Eppegem, niet ver van het station zo liet Ferre Van den Plas ons weten, bevond zich eertijds de Dancing Europa. Met zijn kanariegele gevel en naam in grote groene letters niet echt eentje waar men naast kon kijken. Voorlopig ontbreekt meer informatie hieromtrent. 

Zoutleeuw
Marinella (Grote Steenweg, 198 Halle-Booienhoven)

Een dancing met een zwierige trap die naar een groot terras met uitzicht op akkers leidde, dit op een steenworp van de provinciegrens met Limburg. Ver genoeg van alle bewoning gelegen, zodat niemand wellicht ooit te klagen zal hebben gehad van luide muziek, geestdriftig taterende gasten en wild vertrekkende auto´s. Tony Rodgers daarentegen doet momenteel geen belletje rinkelen... 

Deze zaak werd enigszins verbouwd, en is thans de baby- en kinderspeciaalzaak Prins-Prinses. De trap is weliswaar verdwenen, de parasols op het terras ook. Men kan nog zien dat de dancing destijds over een vrij ruime parking moet beschikt hebben.

Bedankingen en oproep

Onze dank gaat uit naar Björn Isebaert en Eddy Vleugels, die waardevolle aanvullingen en bijkomend beeldmateriaal verschaften omtrent een aantal dansorgels. Dirk Caboor verschafte ons nuttige aanvullingen omtrent de Venus in Zomergem, Adelijn Calderon over een aantal zaken in Vilvoorde en P. Torfs over de Rembrandt in Hever. Dirk Vincent, ex-DJ Mike van Dancing The Joker verduidelijkte ons dan weer de situatie in Overmere in een e-mail. Ook aan hen een dikke "merci" dus. Dhr. Willy Dewit maakte ons attent op de Azur in Tienen.

De bestaande informatie over de geïdentificeerde dancings is doorgaans zeer beperkt. Bovendien werd in dit artikel ongetwijfeld slechts een fractie van de bestaande dancings een naam en/of een gezicht gegeven. We wijzen er dus nog eens op, dat dit wellicht (één van ? ) de eerste poging(en) op het internet is, om een beetje structuur op dit domein van de vrijetijdsbesteding van weleer is.

Wie dus meer mocht weten over de afgebeelde dansgelegenheden, zelfs al gaat het om een klein stukje informatie zoals wie de uitbater was, tot wanneer de zaak bestaan heeft, of het gebouw nog steeds bestaat, wie er nog is komen optreden enz. zou ons -en tegelijkertijd alle andere Retroscoop-bezoekers- zeker helpen, door een e-mailtje te sturen naar info@retroscoop.com. Indien deze oproep tot nieuwe puzzelstukjes leidt, zullen ze systematisch toegevoegd worden aan dit artikel in opbouw ! 

 

 
 
database afsluiten