Retroscoop - Voir Nice = revoir Nice Deel 2 De buit in de weitas RetroScoop
 
   Vrije tijd en amusement
    
 
 
De ´klik´ naar je gedroomde Klassiekers

Voir Nice Revoir Nice
Deel 2: De buit in de weitas

Alle foto´s:  Benoit Vanhees
(getrokken: april-mei 2017,
geplaatst 11.07.2017)

  
De exotische Alhambra, de elitaire Hermitage en de sierlijke torens van de Palmiers


Na enkele bespiegelingen over de ervaringen opgedaan tijdens het tweede bezoek aan intrigerend en verrassend Nice is het hoog tijd om eens de geschoten kiekjes van tijdens de “hoteljacht” uit te stallen. In totaal werden in april-mei 2017 zo´n 190 adressen bezocht: op ongeveer 160 daarvan werden foto´s getrokken. Aangezien hotelgidsen uit de 1930´s-1950´s het vertrekpunt van ons onderzoek vormden, sprak het voor zich dat er enkele zaken niet langer zouden bestaan, noch als hotel, noch als gebouw. Van sommige voormalige hotels hadden we enkel een naam, nog geen enkele afbeelding. Omdat het straatbeeld rond het vroegere adres ondertussen vaak ingrijpend veranderd was, kon zo nu en dan niet langer meer gezegd worden met welk huidig straatnummer een vroeger hotel overeenkomt.

Het leek ons zinvol een soort "tijdelijke" tentoonstelling te maken van een selectie van het beeldmateriaal, in plaats van alle foto´s meteen toe te voegen aan de hotelinventaris op deze website. Zo behouden bezoekers het overzicht van wat nieuw is. De foto´s van de volgende plusminus 50 hotels zullen hier zo´n goeie 3-4 maanden apart te bekijken en bewonderen zijn:

Alhambra, Atlantic, Axa, Balmoral, Belle Meunière, Calais, Cecil, Edward´s Palace, Funel /St Ermins / Excelsior, Gallia Monopole / Escurial, Gautier, Gounod, Helios Pension, Hermitage Palace, Impérial (Carabacel), Kléber, Langham, Lépante, Masséna, Mondial, Mulhouse, Nice (Grand Hotel de), Noailles (Grand Hotel de), Nord, Nouvel, Oasis, Orangers, Palais Royal, Palmiers, Parc Impérial, Plaza (& de France), Rivièra Palace, Rochambeau, Scribe, Sélect / Bégonia´s / Coquette Pension, Tyndaris, Vendôme, Villa Marie Thérèse, Washington, Weyh Pension, Williams

Vervolgens zal dit beeldmateriaal aan de juiste fiches in de uitgebreide inventaris van de hotels in Nice elders op deze website worden toegevoegd. Daar kunnen dan de foto´s vergeleken worden met oude ansichtkaarten of reclames. In enkele gevallen worden deze foto´s de eerste afbeeldingen die aan een naam in de inventaris gekoppeld zullen worden.

De detailfoto´s hier afgebeeld tonen voorts allerlei decoraties, die op postkaarten niet of nauwelijks te zien zijn. Het zal dus pas wanneer oude afbeeldingen met recente foto´s samengebracht zullen worden, dat de echte meerwaarden die we beogen zullen gaan meespelen.

Er zal hier geen of nauwelijks tekst aan de foto´s worden toegevoegd, om dubbelwerk te voorkomen. Wie meer over de getoonde hotels te weten wil komen, kan immers gewoon de fiches in de inventaris in deze rubriek van Retroscoop raadplegen. Na zo´n drie-vier maanden zal dit "Deel 2" worden opgeheven.

Behalve van de hier afgebeelde hotels werden ook foto´s getrokken van de volgende ca. 110 hotels. Deze afbeeldingen zullen in de volgende maanden geleidelijk aan meteen aan de corresponderende fiche in de Retroscoop hotelinventaris van Nice worden opgeladen. Het gaat om kiekjes van de volgende horeca-zaken.

Adelphi (of beter hetgeen er in de plaats staat), Albion, Alesia, Amarylis, Ambassador, Amirauté, Arizona, Astrid, Avenue, Bade & O´Connor, Beausoleil, Berne, Berry (?), Bon Repos, Brice & Bedford, Brittannia & Stanislas / Chatham / Columbia, British Faletto, Buenos Ayres, Buffa, Busby, Camélias, Carlton, Castel Fleuri, Celtic, Centre, Chantilly, Chic, Cigales, Clémenceau, Colbert, Colmar, Concordia, Côte d´Azur, Crillon, Darcy, Durante, Eden, Europe (Malausséna), Family home, Flandres, Floride, Flots d´Azur, Gilbert´s pension, Grand Moderne, Grand Palais, Helvétique, Idéal Bristol, Interlaken, Julien (Alexandra), Lausanne, Liberty, Lido, Lucy Pension, Lyon-Milan, Lyonnais, Madrid, Majestic, Malibran, Malmaison, Marengo, Mas de Provence, Mercédes, Midi, Midland, Miollis, Mirabeau, Monsigny, Monty, National, Nations, New York, Nice Côte d´Azur (op de plek waar de Globe & Voyageurs stond), Nice Palace, Nicea, Normandie, Orleans, Ostende, Pension des Familles, Pertinax, Petit Louvre, Petit Palais, Piemont, Plaissance, PLM Palace, Poste (Grand Hotel de la), Printania, Queen´s, Raimbaldi, Régina (centre), Richelieu, Roosevelt, Savoie, Sélect-Serrais, Sibill´s, Solédor, St. Georges, St. Gothard, St. Hubert, St. Marc, Star, Sun Luchon, Suède, Terminus,  Touret, Touring, Trocadero, Univers, Victoria, Villa Rose, Villa Victoria, Wilson, Winter Home, Winter Palace.

 

Alhambra

De Alhambra, nog steeds zoals destijds omringd door een grote tuin bevindt zich in de wijk Cimiez. Het fraaie, Oriëntaals geïnspireerde gebouwencomplex ligt wat verscholen achter bomen. Vanaf de straat kan men er nauwelijks een glimp van opvangen. Zonde, want het vroegere hotel is een bijzonder intrigererende constructie, in uitstekende staat bewaard. Het is niet langer een horeca-zaak, maar een "co-propriété". Aan de ingang van het parkje kan men nog de naam van het vroegere hotel zien, die van de eigenaar Leospo werd verwijderd, maar kan nog zeer vaag ontcijferd worden.

 

 

Belle Meunière

Fraai gebouwtje, op een steenworp van het PLM-station, in een straat met menig ander hotel. Jammer voor de hoogbouw op de achtergrond.

 

Calais

Niet alleen in New-York of in Brussel treft men een "strijkijzergebouw" aan. Ook het vroegere hotel de Calais voldoet aan die omschrijving. De situatie ter plaatse toont op een grappige manier aan, hoezeer de toestand op een reclameillustratie voor dit hotel wel werd geïdealiseerd.

 

Cecil

Reeds vorig jaar bezocht en gefotografeerd, maar nog wat extra detailfoto´s konden zeker geen kwaad. Dit hotel bevindt zich schuin tegenover het PLM station, in een erg drukke buurt. Wie van hieruit naar links gaat, komt in de winkelwandelstraat Avenue Jean Médecin uit, de Meir van Nice, maar dan tweemaal zo breed en kaarsrecht.

 

 

Edward´s Palace

Van dit voormalig hotel verscheen een erg fraaie reclamepostkaart in de 1900´s. Het indrukwekkende en elegante gebouw wordt thans bewoond door een heel assortiment aan vrije beroepen. Heel wat gelijkenissen qua architectuur met het Nouvel Hotel (zie verder)

 

Funel, St Ermins Excelsior

 

Gallia Monopole / Escurial

De trappenhal van dit hotel verscheen in het interbellum op verschillende reclame-postkaarten. Vandaag de dag oogt het minder imponerend als de illustraties suggereerden. Niet het mooiste hotel van Nice, maar het gebouw heeft niettemin heel wat klasse. De trappen naar het eerste verdieping bevinden zich op het uiteinde van de inkomhal, maar vanaf dan gaan de trappen verder aan de straatzijde, hetgeen heel goed te zien is aan per drie gegroepeerde vensters. Achter het hotel bevond zich eertijds een mooie tuin: restanten daarvan zijn nog te zien, maar minder imponerend als het ooit moet geweest zijn.

  

 

Gautier

Klein, destijds goedkoop hotelletje in de buurt van de Gare du Sud. Ondanks de bescheiden prijzen kon het hoekgebouw pronken met fraai versierde erkers. Op het dak bevindt zich blijkbaar ook nog een heel oude TV-antenne. Wat verderop ligt een ander klein hotel dat hier aan bod zal komen, het hotel du Nord.

 

 

Gounod

 

 

Helios Pension

Sierlijk gebouw in Cimiez, halfweg tussen de Alhambra en de Régina. Vandaag een uitstekend onderhouden privéwoning.

 

 

 

 

 

Hermitage

Het absolute neusje van de zalm, wat mij betreft. Gelegen op één van de stijle hellingen rond Nice, met een adembenemend zicht op de benedenstad en de Middellandse Zee. Nog maar eens een briljant ontwerp van de uiterst bedrijvige Charles Dalmas, de man die ondermeer ook de Ruhl en de Atlantic op zijn conto mocht schrijven. Bijzonder elegant gebouw, thans een "co-propriété" opgevat als een "gated community": het is volledig omringd door tralies, elektrische deuren, caméra´s enz. Ondanks de pracht en praal van dit gebouw en de wijk, geen enkele toerist hier tegengekomen, wel een kooplustige en praatgrage Iraniër met een papier van een immokantoor in de hand. De prijzen zijn er zoals de gevel van het gebouw al doet vermoeden....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Impérial

Gelegen op de werkelijk zéér drukke boulevard Carabacel, naast een ander (voormalig) hotel, de Palais Royal. Voor WO 2 waren er nog veel meer hotels naast elkaar, waaronder het hotel de Paris en de Prince de Galles, die plaats maakten voor weinig sierlijke gebouwen van een school. Hetzelfde lot onderging het Maison Blanche, een pensionaat voor meisjes, waarvan nu alleen nog de toegangspoort van overblijft.

Ook de Imperial werd al in 2016 bezocht, maar ook hier weer werden wat extra detailfoto´s gemaakt. Sowieso moesten we in de buurt zijn voor de "Palais Royal", die we iN 2016 nog niet geïdentificeerd hadden.

 

Kléber

Puddinggeel geschilderd gebouw, in een U-vorm opgetrokken, niet zo heel ver van het PLM-station en van de Sélect Pension (ex Bégonias, ex Coquette) dat ook in deze tijdelijke collectie werd opgenomen. Het ligt aan de boulevard Gambetta, die behoorlijk druk kan zijn.

  

Langham

De Langham ligt aan de voet van de steile heuvel, waarop de Hermitage troont. Van ver gezien oogt het huidige "Palais Langham" heel "pimpant", detailfoto´s tonen dat het gebouw hier en daar toe is aan opgekalefaterd te worden. De Langham ligt evenwijdig met de drukke boulevard Carabacel, maar dieper teruggetrokken dan de Impérial en diens buur, de Palais Royal. Hoe hoger men klimt, hoe rustiger het wordt.

 


Lépante

Mijn frivool geschilderde uitvalsbasis. Analyse van de muren aan de achterzijde van het gebouw had aangetoond dat dit hotel vroeger al in deze kleur versierd was. De erfgoeddienst van de Stad stond er dan ook op, dat eenzelfde kleur gebruikt zou worden. Vreemd genoeg gold dit niet voor het buurhuis: wellicht was het complete verhaal dus: subsidies in ruil voor oranje, geen oranje, geen subsidies. Rechts van het ongeschilderd huis lag een derde gebouw, hoger dan het hotel, maar exact in dezelfde bouwstijl en... eveneens in opvallend oranje getooid. Deze zaak zou populair kunnen zijn bij onze Noorderburen... Gelegen in een straat met dezelfde naam, genoemd naar één van de bekendste zeeslagen.

 

Masséna

 

 

Mondial

In de 1950´s ging de achterkant van het Negresco-hotel als een apart hotel door het leven. Waarom die opsplitsing is ons nooit echt duidelijk geworden. Zagen de eigenaars van de Negresco zich verplicht om financiële redenen om zich te ontdoen van een vleugel ? Werd met de Mondial een ander publiek aangeboord ? Deze zaak is ondertussen al lang opgedoekt. Een deel van de appartementen in dit gebouwencomplex werd verkocht aan privépersonen. Zoals hieronder op de foto´s te zijn, maakte één bewoner zijn "appartementje" ongevraagd in de inkomhal.

 

 

Mulhouse

 

 

 

Nice (Grand Hotel de)

 

 

Noailles (Grand Hotel de)

Net als de nabij gelegen Cecil ook al vorig jaar bezocht, hetgeen nog eens werd overgedaan om wat detailfoto´s te maken. Het ligt vlak bij de PLM spoorweg-brug die naar het nabij gelegen PLM station voert. Evenwijdig met die spoorwegbrug loopt ook de bijzonder ontsierende "Voie Pierre Mathis", een betonnen constructie met een zeer drukke "highway" zoals de Amerikanen het zouden noemen. Ook deze schandvlek zou best ooit eens op een creatieve manier overkapt moeten worden, om de stad weer rust en propere lucht te garanderen.

 

 

Nord

Sierlijk ex-hotel, niet ver van de Gautier, in een zijstraatje van de boulevard Malausséna, met een opvallend uitkijktorentje. In de buurt van de Gare du Sud.

 

 

Nouvel

In de elegante boulevard Victor Hugo, met zijn statige bomen. Net als de vroegere Ruhl en Edward´s Palace (zie hierboven) versierd met smalle torens. Ook de toegang tot de torens doet overigens erg denken aan de ex-Edward´s. Goede foto´s maken is momenteel niet mogelijk, de weg is één grote werf, met het oog op de uitbreiding van het tramnetwerk. (zie Deel 1) Boven de hoofdingang kan men nog de vroegere naam van het huidig ***-hotel Villâ ontwaren.

 

 

Oasis

Een wat achter andere gebouwen verborgen hotelletje, waar een aantal bekende Russen ooit verbleven. En we hebben het hier niet over de tsaar tsarewitch. Zij verbleven elders, in een klein paleisje vlak naar het hotel Parc Impérial (zie verder)

 


Orangers

Ten minste drie verschillende hotels in Nice droegen ooit de naam "hotel des Orangers". Eén van deze drie beschikte tijdens het interbellum over een solarium op het dak. Vandaag de dag is het een co-propriété, met inderdaad nog sinaasappelbomen in de tuin.

 


Palais Royal

De buur van de "Impérial" (zie eerder) op de uiterst drukke boulevard Carabacel. Rechts van dit "paleis" bevonden zich eertijds het Hotel de Paris en de Prince de Galles, ondertussen al enkele decennia geleden vervangen door toen ultramoderne schoolgebouwen. Qua urbanisatie niet meteen een hoogvlieger, al zijn er natuurlijk altijd wel mensen die zo´n "gewaagde contrasten" het summum van esthetica vinden.

 

 

Palmiers

Dank zij de twee fantasierijke torentjes kreeg dit voor het overige tamelijk banale gebouw zoveel extra charme. De naam van dit vroegere hotel verwijst naar de palmbomen die al in het interbellum in de tuin ervan groeiden. Die tuin is er zoveel jaren later nog steeds, iets wat in Nice steeds zeldzamer wordt. Bewoond door tal van vrije beroepen met de onvermijdelijke koperen plaatjes.

 

 

Parc Impérial

Hoewel de hoge daken van weleer al in de 1930´s ontmanteld werden, oogt dit enorme gebouw nog steeds erg imposant vandaag de dag. Het vroegere hotel werd in het interbellum een middelbare school, waar o.a. tennisster Yannick Noah ooit nog school liep. Voor WO 1 bevond zich rechts van dit hotel als annex een klein paleis, waar de tsaar en zijn familie vakanties doorbracht.

 


Plaza (& de France)

 


Rivièra Palace

Gelegen langs de boulevard de Cimiez, schuin tegenover de Winter Palace, een hotel dat qua algemeen uitzicht op dezelfde maniet ontworpen was: een behoorlijke lengte, een beperkt aantal verdiepingen, allemaal gericht op het zuiden en een charmante privétuin daarvoor. Beide waren destijds zeer elitaire horeca-zaken.


Rochambeau

Het enorme gebouw dat op de eerste foto te zien is, huisvestte in feite 2 hotels, links de Washington en rechts de Rochambeau. Tot waar precies de hotelkamers van beide horeca-zaken liepen is vooralsnog niet geweten. Gelegen aan de avenue Thiers, in het gedeelte tussen het PLM station en de boulevard Gambetta (links t.o.v. het stationsgebouw)


Scribe


Sélect / Bégonia´s / Coquette Pension


Tyndaris


Vendôme

   


Villa Marie Thérèse

   

 


Washington

Het enorme gebouw dat op de eerste foto te zien is, huisvestte in feite 2 hotels, links de Washington en rechts de Rochambeau. Tot waar precies de hotelkamers van beide horeca-zaken liepen is vooralsnog niet geweten. Gelegen aan de avenue Thiers, in het gedeelte tussen het PLM station en de boulevard Gambetta (links t.o.v. het stationsgebouw)

 

 


Weyh Pension

 Williams

  

 

 
 
database afsluiten