Retroscoop - Hallo met Henkel... Waspoeders made in Germany RetroScoop
 
   Industrieel Patrimonium
    
 
 
De ´klik´ naar je gedroomde Klassiekers

Hallo met Henkel
Waspoeders made in Germany

(In opbouw
wordt in 2° helft 2012 grondig herwerkt)

 

Inleiding

Wie aan waspoeders denkt, denkt wellicht vooral aan de twee grote spelers, het Britse Unilever en de Amerikaanse reus Procter&Gamble, en hun uitgebreid gamma aan producten. Beiden voeren al decennia lang een zogenaamde "zeepoorlog" uit, met als inzet een groter aandeel van een zeer lucratieve markt.

Vanuit Duitsland opereert echter nog een derde grote speler, de multinational Henkel KGaA. Minder bekend dan de twee hoofdrolspelers, neemt het niettemin een belangrijke plaats in op de markt van waspoeders. Hoewel de producten in het interbellum een zeer goede reputatie verwierven, moet het merk in de oorlogsperiode ongetwijfeld met een minder welwillend oog bekeken zijn geworden. De firma liet dan ook niet na om ook in deze moeilijke jaren reclame te maken, waarbij onderstreept werd hoe economisch haar producten wel niet waren. Gezien de oorlogssituatie, zal de firma in die periode ongetwijfeld minder last hebben gehad van sterke concurrenten als de Lever Brothers uit Engeland.

 
Het gamma in 1941

In België had Henkel tot in 2002 een fabriek in Herent, nabij Leuven. Na een herstructurering werd deze evenwel gesloten. Zo´n 200 arbeiders verloren als gevolg van deze "afslanking" hun baan. 

Vandaag de dag herinnert niets er nog aan de fabricage van waspoeders: de fabriek werd deels ontmanteld, deels omgetoverd in dure appartementen met zicht op een drukke spoorweg.

In dit artikel zullen we geleidelijk aan beeldmateriaal over de producten van deze firma uploaden, en van commentaar voorzien.

 

Persil (°1907)

 

´s Wereld´s eerste zelfwerkende detergent. De naam Persil is afgeleid van twee bestanddelen, nl. perboraat en silicaat. Het verlichtte de taak van huisvrouwe, door het bleken van wasgoed op gras overbodig te maken. Tegen 1914 waren al 120 verkopers in de weer om de Persil aan winkeliers te verkopen.

 

 

Henco

  

Op basis van soda, diende dit wasmiddel om textiel in te laten weken. Vanaf de 1950´s verscheen de mededeling op de pakjes dat het middel "Fi-protect" bevatte, om de "fibres" van textiel te beschermen.

In de reeks "publibel" verscheen er een postkaart met reclame voor Henco. Het gaat om Publibel n° 910.Vixil

 

Sil (°1936 ?)

  

Sil is een speciaal spoelmiddel zonder chloor voor fijne was, wollen dekens...Het spoelen van de was dient ondermeer voor het verwijderen van alle restanten waspoeder. Wanneer de witte was niet goed wordt gespoeld, heeft het textiel de neiging om snel te vergelen, en zijn frisheid te verliezen. Bovendien doen de restanten waspoeder de vezels stroef aanvoelen. Producten als Sil dienden om de textielvezels te regenereren, en ze soepeler te maken. De was dient eerst in warm water te worden gespoeld, waaraan een lepel of twee van het spoelmiddel werd toegevoegd. Deze oplossing verwijderde de restanten waspoeder. Vervolgens diende de was nog eens een aantal malen in koud water gespoeld te worden, tot het water volledig klaar bleef.

 

 

Duxon

Duxon is net als Sil voor de fijne was en wol. Het poeder evolueerde later naar het product dat onder de naam Dixan verkocht werd.

 

 

IMI

Zonel

Zonel was een product voor het bleken en spoelen ("met Fi-protect")

  

 

Andere producten

Pril

 

Pril was Henkel´s afwasmiddel dat eind jaren ´50 of begin 1960´s verscheen.

 

Ata

 

 

Ata was Henkel´s schuurmiddel, een product vergelijkbaar met Vim.

 

Perfax

 

Toen de levering van lijm, nodig voor het vervaardigen van de verpakkingen voor was- en schuurmiddelen tijdens de oorlog in het gedrang kwam, bouwde het Duitse Henkel haar eigen lijmafdeling.

Perfax was een celluloselijm voor behangpapier. Vandaag de dag vallen de blockbusters Pritt en Pattex onder het gamma van Henkel´s lijmafdeling.


 

Speelgoed

 


Zoals bijna alle merken probeerde Henkel de verkoop aan te zwengelen met gratis reclamevoorwerpen, zoals deze Chaperal in 1/43ste schaal.

  

Varia


Zoveel onkruid... dat kan enkel
maar Antwerpen zijn :-) 

 

 

Interessante lectuur

90 Jahre Persil: Die Geschichte einer Marke (Schriften des Werksarchivs n° 27, 1997, uitgegeven door Henkel KGaA, Düsseldorf. Behandelt enkel Persil, niet de andere Henkel-producten.

Seit 1876: Geschiedenis van het Henkel concern, van familiebedrijfje tot wereldspeler. Tweetalig Duits/Engels (Henke, 2000 ?) Mat. nr. 4664906 

 

 

 
 
database afsluiten