Retroscoop - De bonte eeuw van PIFCO Ltd (1900-2001) Deel 1 Tribute to the Pifco Company and its different products RetroScoop
 
   Toestellen
    
 
 
De ´klik´ naar je gedroomde Klassiekers

 De bonte eeuw van het Britse
PIFCO Ltd. (1900-2001) Deel 1

Benoit Vanhees
Jan. 2014

Structuur

Deel 1

Inleiding

1) Geschiedenis van het bedrijf

1.A) Een schimmige start
1.B) Now you see me, now you don´t: een waslijst aan adressen...
1.C) Het interbellum en WO 2: diversificatie en groei
1.D) De explosieve groei na WO 2

2) Productengamma

2.A) Verlichting
     2.A.1: Verlichting in woon-, slaap- en kinderkamers, bureaulampen
     2.A.2: Kerst- en feestverlichting
     2.A.3: Zak- en staaflampen
     2.A.4: Verlichting voor fietsen, auto´s, noodlampen voor in het verkeer

2.B) Persoonlijke verzorging
     2.B.1:
Haarverzorging
          a) Haardrogers en accessoires
          b) Haartrimmers
          c) Curlers

     2.B.2: Scheren en toebehoren
     2.B.3: Massagetoestellen
     2.B.4: UV-lichten
     2.B.5: Elektrische dekens en slaapcomfort


Deel 2

Inleiding

2.C) Kitchenalia en huishoudtoestellen
     2.C.1: Oventjes / opwarming voeding, water...
     2.C.2: Andere kleine keukentoestellen
     2.C.3: Stofzuigers
     2.C.4: Strijkijzers en aanverwanten

2.D) Verwarming, ventilatie en airco
     2.D.1: Verwarming
     2.D.2: Ventilatie en airco

2.E) Varia
     2.E.1: Speelgoed
     2.E.2: Hobby, knutselen, kleine reparaties

2.F) De PIFCO catalogus per artikelnummer (in opbouw)

Voetnoten

De voetnoten bij en opmerkingen over Deel 1 zijn dus op het einde van Deel 2 terug te vinden. Zoals steeds, om de details van de verpakkingen beter te zien raden we aan het scherm op 125 of 150 % te zetten.

Inleiding

Volgens het “urban” woordenboek betekent pifco “On point, good, enjoyable” en wordt of werd het hippe woord vooral gebruikt om sigaretten met veel “weed” goedkeurend te becommentariëren. “Yeah man, its pifco“, aldus het voorbeeld die de samenstellers van het straatwoordenboek bedachten. (1) Of er enig verband is tussen deze term en het legendarische Britse bedrijf wordt evenwel niet verduidelijkt.

Want inderdaad, net zoals het gereputeerde bedrijf Tala -dat zich eerder reeds in de spotlights van Retroscoop mocht koesteren- is ook PIFCO een iconische Britse firma. Beide merknamen kunnen een bedrijfsgeschiedenis van meer dan een eeuw voorleggen. Er zijn nog meer overeenkomsten tussen de twee, waaronder een verrassend gebrek aan basisgegevens en beeldmateriaal van de stichters en de historische bedrijfszetels. Een ander raakpunt is het verrassend uitgebreide assortiment van producten en verpakkingen, die menig retro-verzamelaar zal weten te bekoren. Daar waar Tala zich evenwel uitsluitend concentreerde op “kitchenalia”(ook wel “kitchenware” genoemd), zag PIFCO het na WO 2 allemaal veel ruimer. De eerste stappen werden in het marktsegment van verlichting gezet, met een heel assortiment aan gas- en olielampen. Later kwamen daar nog fietslichten, noodlampen, nachtlampjes, kerst- en feestverlichting, zak- en staaflampen.

Nog voor WO 2 breidde de firma haar aandacht uit naar andere marktsegmenten, waaronder die van verwarming, kitchenalia en persoonlijke verzorging. Het Brits bedrijf kwam af met een aantal branders en kleine kampeerkachels. Vandaar werd de sprong gewaagd naar enkele ovens en kookplaten, waaraan later andere kitchenalia werd toegevoegd. Zo verschenen in de volgende decennia onder andere schotelverwarmers, drankmixers en percolatoren in de catalogus.

Ook nog in de 1930´s verschenen de eerste massagetoestellen en scheermesjes-slijpers van PIFCO. De firma zette hiermee de eerste pasjes op het terrein van persoonlijke verzorging en cosmetica. Na de oorlog werd deze poot maar steeds belangrijker. Zo verschenen er nog verschillende modellen van massage-toestellen, maar eveneens haardrogers, scheermachines, trimmers, elektrische dekens en zo meer. De firma was eveneens actief op het commercialiseren van kleine huishoudtoestellen, waaronder reisstrijkijzers,ventilatoren en airco.

Vanaf de 1950´s, met de toenemende koopkracht en consumptie kende de catalogus van PIFCO een ware explosieve en vaak amusante groei. Als iemand al diversificatie belichaamde, dan was het wel dit Britse icoon.

Vandaag de dag zijn sommige PIFCO-items zeer gegeerd bij retro-verzamelaars, en halen op veilingsites dan ook verbazingwekkende prijzen. Niet geheel verrassend, vooral in de Angelsaksische landen zijn er heel wat verzamelaars die veilingsites en rommelmarktjes afschuimen op zoek naar een ontbrekend collectiestuk. Dit geldt niet alleen voor Engeland, maar ook bijvoorbeeld voor Zuid-Afrika en Australië. Zeer gegeerd zijn de vaak sierlijke dozen met kerstlichtjes, maar ook de liefhebbers van gaslampen en branders kennen vaak de wat vreemde firmanaam. Zelfs bij “alternatieve” jongeren vallen items als een “vintage” sixties haardroger of een typisch jaren zeventig bureaulamp vaak erg in de smaak. Er is zowaar een popgroep die zich door de firmanaam liet inspireren bij het bedenken van een eigen bandnaam. (Zie Youtube)

Tegenover deze zekere populariteit bij verzamelaars staat echter een verrassend gebrek aan veel achtergrondinformatie over dit bedrijf op het internet. Vooralsnog lijken er geen serieuze inspanningen te zijn geleverd om de bedrijfgeschiedenis, laat staan om het erg diverse productengamma van PIFCO in kaart te brengen. Dit verklaart misschien dan ook, waarom PIFCO-items niet steeds voor “leuke” verkoopprijzen op veilingssites uitdraaien. Daar waar sommige producten zoals kerst- en feestverlichting vlotjes enkele tientallen tot zelfs honderden Britse Ponden kunnen opleveren, halen andere zelfs niet eens de bescheiden startprijs van 0,99 £. (Al zullen ook wel de verzendingstarieven van de Royal Mail daar voor iets tussen zitten.) Voorlopig kunnen dan ook nog tal van erg decoratieve items, zoals de Home Hair Clipper met zijn leuk doosje nog voor een zacht prijsje op de kop getikt worden.

   

De seventies waren werkelijk de “Plastic Age”, zoals bezongen door de Britse popgroep The Buggles in 1980. Dit ging ten koste van natuurlijke materialen als hout, van metalen en van minder stevige materialen als het breekbare Bakeliet. De Seventies hebben zo hun eigen schare fans, ook bij jongeren die deze knotsgekke maar nog wonderbaarlijk relaxe periode niet hebben meegemaakt. We moeten bekennen dat we zelf minder warm lopen voor PVC en gelijkaardige afgeleide producten van petroleum. Dit artikel beperkt zich dan ook tot de PIFCO-output van voor 1970. Niets sluit evenwel uit, dat interessante PIFCO-items of verpakkingen van na ´70 in het Retroscoop-artikel over de seventies worden toegevoegd.

Om deze bijdrage zo aantrekkelijk mogelijk te maken, werd een zeer uitgebreide klopjacht georganiseerd, op zoek naar het beste beeldmateriaal van PIFCO´s bont allegaartje aan koopwaren. (Fietssloten, schroevendraaierssetjes, Magnescopen om gemakkelijker wegenkaarten te lezen....) Tot hiertoe was dit beeldmateriaal sterk versnipperd op het internet. Men diende werkelijk tientallen zoektermen in verschillende talen te bedenken, om beetje bij beetje een totaalbeeld van het retro-gamma van PIFCO te krijgen. Een deel van de afbeeldingen zijn afkomstig van veilingsites en blogs, maar ook de Retroscoop-collectie bleek natuurlijk een interessante inspiratiebron. Het staat nu al in de sterren geschreven dat ook in de toekomst nog bijkomende afbeeldingen aan deze on line vitrinekast toegevoegd zullen worden. De PIFCO-catalogus telde dan ook ettelijke honderden items !

 

1) Geschiedenis van het bedrijf

1.A) Een schimmige start

De firma PIFCO werd in december 1900 te Manchester opgericht. De wat vreemde afkorting stond voor “Provincial Incandescent Fittings Co. Ltd.” De term “Provincial” verwijst naar het feit dat het adres van de sociale zetel niet in de hoofdstad Londen maar in industriestad Manchester gevestigd was. De term “Incandescent” betekent dan weer zoiets als “witheet”, meer bepaald in de context van verlichting.

De oprichter van de firma was de toen 24 jarige Joseph Simon Webber (1876-1955), een ondernemingslustige Joodse migrant afkomstig uit het Poolse Bjostic Brzostek in Galicië. Zijn ouders verhuisden in de 1880´s naar Londen. Joseph Webber werkte als een “hawker” in Swansea, hetgeen blijkbaar vertaald moet worden als een rondtrekkende verkoper, die zo nodig luid roepend zijn koopwaar aan de man brengt. Het is echter onduidelijk of Webber eerder een straatventer was, een marktkramer of een soort handelsreiziger. Vervolgens kwam hij aan de kost als “auctioneer” (veilingmeester) in de goudsector, waarna hij zijn kansen waagde in de import-export. Hij werd ondermeer de alleen-invoerder voor de American Electric Co. (2) Webber stootte al snel op iets dat als zoete broodjes verkocht. Zijn gouden greep was die van de zogenaamde gloeikousjes(“mantles”) voor petroleumlampen, die hij geestdriftig begon in te voeren.Gloeikousjes laten toe om het normaal eerder gele licht van olie- en gaslampen een meer witte kleur te bezorgen.

Al snel begon de firma dan ook met het uitgeven van haar “Provincial Official, the “ABC for incandescent lightning”. Oorspronkelijk produceerde deze zaak zelf geen koopwaren, maar was het enkel een groothandel. Het importeerde of bestelde haar koopwaren bij een aantal producenten, maar verkocht deze wel onder haar eigen naam. PIFCO ging zowel in het binnen- als het buitenland op zoek naar interessante “opportuniteiten”, rekening houdend met eventuele transportkosten. De nieuwe speler op de markt beloofde in soms tamelijk schreeuwerige reclames “unlimited profits", "money ! Make it now !" of "hugh profits" aan haar klanten, detailhandelaars. Of niet-handelaars ook rechtstreeks bij PIFCO konden kopen, werd vooralsnog niet met zekerheid bepaald.


Money !!... En dit lang voor Pink Floyd

 
Reclame´s afkomstig van de Grace´s Guide collectie

Vreemd genoeg bleef Webber discreet over zijn rol als oprichter van het bedrijf. De PIFCO-catalogus van 1925 bijvoorbeeld bevat wel een moeilijk leesbare handtekening van “managing director”, waaronder evenwel geen naam vermeld werd. Het is pas na het vinden van het puzzelstukje over J. S. Webber dat de handtekening ontcijferbaar werd. In de eerste PIFCO advertenties verscheen wel steevast een adres in Manchester, meer bepaald 50 Thomas Street.

Oorspronkelijk was er wel een duidelijke verwijzing naar Webber´s Joodse roots. Het toenmalige logo was inderdaad een Davidster, met daarin een centraal geplaatste “P”. Dit logo werd in verschillende koopwaren van de firma gegraveerd, zoals in olielampen. (3)

Wat wel opvalt is hoe weinig gegevens er over die beginperiode opduiken op klassieke online veilingsites: geen foto´s of facturen, geen reclamefolders, catalogen of aandelen, geen postkaarten in en van een hoofdzetel, geen foto´s van een vrachtwagen of camionette. Al bij al werden er ook maar weinig reclameadvertenties via het internet naar boven gespit.

Zoals het geval met veel andere bedrijven had men kunnen verwachten dat zulke items bijvoorbeeld op veilingsites als eBay opduiken. Zeker omdat PIFCO zo´n bekende naam is geworden in GB. Zo op het eerste zicht is er evenwel nauwelijks iets te vinden dat betrekking heeft op de eerste twee decennia van PIFCO. Pas vanaf de 1930´s begint de firma meer zichtbaar te worden. De grote doorbraak zou evenwel pas na WO 2 plaatsvinden.

Volgens de auteurs van Gadgets and Necessities: An Encyclopedia of Household Innovations kan over de beginjaren van PIFCO nog vermeld worden dat het in 1908 een “gas lighting company” overkocht. (4)

PIFCO begon als één van de spelers op de druk bezette markt van verlichting, zowel met gas als olie als brandstof. De productie van de PIFCO gas- en olielampen gebeurde niet noodzakelijk in Groot-Brittannië: zo werden verschillende modellen van lampen uit de catalogi uit de 1920´s in Duitsland geproduceerd door HASAG, de “Aktiengesellschaft” van een zekere Hugo Schneider.


Reclame uit 1905. De 3 adressen onderaan werden in latere reclames weer
tot 1 herleid werden. De "clear profit" blijkt 33 1/3 te bedragen, inderdaad
een flink stuk beter dan het klassieke spaarboekje

Webber was reeds voor de oprichting van PIFCO begonnen met het importeren van gloeikousjes. Zoals onderstaande reclame uit 1905 aantonen, verkocht Webber ze ondertussen ook onder de PIFCO-naam. Op de verpakkingen werd trots beweerd dat ze “Britain´s best” waren. De reclame richtte zich tot kleinhandelaars, die “huge profits” beloofd werden. Het verbruik van gloeikousjes in die periode moet nog bijzonder groot zijn geweest: zoals honderdduizende kleine druppeltjes al spoedig een grote plas vormen, moeten evenveel kleine winstjes inderdaad op jaarbasis een smak geld hebben opgebracht.

Naarmate de zaken beter en beter gingen, begon de firma haar catalogus gaandeweg uit te breiden. Of dit reeds het geval was voor WO 1 kon -bij gebrek aan bronmateriaal als reclameadvertenties- evenwel niet met zekerheid worden vastgesteld.


1.B) "Now you see me, now you don´t": een waslijst aan adressen...

Als al aan de hand van PIFCO reclame-advertenties in de periode tot W0 2 een conclusie kan worden geformuleerd, is het wel dat het bedrijfje duidelijk van verhuizen hield. Wat niet duidelijk is, is of de zaak in die mate snel groeide, dat het systematisch op zoek was naar een grotere locatie, of zo Mr. Webber niet altijd op tijd was met het betalen van zijn huurgeld. Maar het aantal adreswisselingen, zelfs op basis van maar enkele advertenties is opvallend.

Oorspronkelijk was de firma gevestigd op het nr. 50 in de Thomas street. Een reclame uit 1905, vijf jaar na de oprichting dus, vermeldt trots 3 adressen:

– Manchester 48-50 Thomas street: blijkbaar werd dus het aanpalend huis aangekocht of gehuurd
– Liverpool: 72-76 Duke street
– Leeds: 13 York Place

In de volgende jaren verdwenen die twee extra adressen weer om onduidelijke redenen uit de reclames. Vanaf dan verhuisde de zaak enkele malen in Manchester. In dec. 1908 werd opeens melding gemaakt van nr. 49 Thomas street. Omdat er niet zo veel reclame-advertenties van de firma te vinden zijn, volgt daarop een hiaat tot in de 1920´s. In die periode is de firma blijkbaar van de Thomas Street naar de High Street verhuisd, eerst naar het nr. 223 (nov. 1924), dan naar nr. 87 (okt. 1927) en dan nr. 90 (minstens tot 1931) In de 1930´s werd dat beweeglijk leventje vrolijk verder gezet. In 1935 was er sprake van Shudehill en in okt. 1936 van de Watling Street, zonder nummer. Pas vanaf dan brak een periode van enkele decennia aan zonder verhuis.

Omstreeks 1935 werd eveneens melding gemaakt van een adres in Londen, dat nu eens als “showroom” werd omschreven, dan weer als “office”. In dat jaar was die zetel gevestigd op 150 Charing Cross in London W.C.2. Ook in Londen werd dat vaak van adres wisselen blijkbaar een kenmerk. In 1938 was opeens sprake van 58 City Road London E.C.1, in 1948 van een “PIFCO House” dat gevestigd was in de Great Eastern Street London E.C.2

Over het aantal mensen die voor PIFCO werkten werd vooralsnog helaas geen informatie gevonden.

 

1.C) Het interbellum en WO 2: diversificatie en groei

Na de Groote Oorlog begon PIFCO -naast haar activiteiten op het vlak van gas- en olielampen met de commercialisatie van elektrische toestellen. Bij deze eerste stappen bleven echter een link bewaard met de sector van verlichting. Het bedrijf stortte zich ondermeer op de commercialisatie van kerst- en feestverlichting.

    

Zoals op de hierboven afgebeelde dozen te zien is, had de firma ondertussen een nieuw logo geïntroduceerd. Het zag eruit als een kruising van een P en een anker, met daaronder een soort bliksemstraal.

De firma kwam ook aanzetten met haar eerste modellen aan bureaulampen en nachtlampjes. Zo bracht het een "angle poise" bureaulamp op de markt, in een groen dat wel vaker voorkwam in de economisch moeilijke jaren van de "Depressie".

  

Een opvallend model nachtlampjes was de Timeside, een nachtlampje uitgerust met een alarmklok (1939 ?). PIFCO bleef deze combinatie tot minstens in de 1950´s commercialiseren, al diende de lampenkap met de nieuwe mode en smaken mee te evoluren. PIFCO werd ook een bekende naam bij fietsers en automobilisten, die eveneens verlichting benodigen, ofwel om te zien, ofwel om gezien te worden. PIFCO benaderde daarbij dan ook garages en fietswinkels, voor wie ook aantrekkelijke en handige displays voor gloeilampjes en dergelijke ontworpen werden.

Wanneer de zaak van Webber precies zijn eerste stappen op het marktsegment van stoven en branders zette, is niet bekend. Advertenties lijken alvast terug te gaan tot in de 1920´s. Eén van hun modellen heette simpelweg de “De Luxe Oil & Air Heater”, zoals op deze reclame uit 1929 afgebeeld.

 
Rechts: Grace´s Guide

Andere nieuwigheden in de PIFCO-catalogus was de BOSS homecooker. Of dit een succesvolle zet was is twijfelachtig. Vandaag de dag lijkt er nauwelijks reclame voor de BOSS uit die periode op te duiken, laat staan toestellen zelf. Wellicht waren ze te duur voor het gros van de mensen, temeer daar de wereldeconomie in de 1930´s doorheen stormachtige jaren ging.

PIFCO zette eveneens zijn eerste stappen op het domein van de persoonlijke verzorging. Het lanceerde minstens twee massagetoestellen, de Electric Massage Vibrator en de Home Vibro Massager, beiden in de late 1930´s. De website Grace´s Guide, gewijd aan het industrieel verleden van GB bracht heel wat interessante PIFCO-reclame uit die periode op één online plek bijeen. Ondanks de sobere lay out is het zeker een aanrader voor wie geïnteresseerd is in deze periode van de firma. (Het zijn ondermeer deze reclames die de verhuisdrift van PIFCO aan het licht brachten)

Een helaas ongedateerde kleine PIFCO-catalogus die aan de Retroscoop-collectie werd toegevoegd zou net zo goed uit de 1930´s als 1940´s kunnen zijn. Het kleine dunne boekje somt een trits van fietsonderdelen op, gaande van koplampen en achterlichten, dynamo´s, fietsbellen en claxons. Het boekje toont verder enkele vuurtjes, zaklampen en geeft ook een goed idee van hoe de batterijen van het merk eruit zagen. Voor het Duracell-konijn was er blijkbaar de PIFCO-kat met zijn negen levens. Blijkbaar commercialiseerde PIFCO ook Amerikaanse radio´s: het lijkt om pure import te gaan, de modellen werden dus niet onder de merknaam PIFCO verhandeld.

  

 

1.D) De explosieve groei na WO 2


Fotograaf onbekend

De gouden jaren voor PIFCO waren ongetwijfeld de 1950´s en 1960´s, niet voor niets de Golden Sixties genoemd. De firma breidde haar catalogus fors uit, zoals men zich in hoofdstuk 2 daarvan zal kunnen vergewissen. Stichter Joseph Webber maakte deze forse groei nog mee tot in 1955, het jaar van zijn overlijden. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Alfred D. Webber, die tot 1983 aan het roer van het bedrijf zou blijven staan.

 

PIFCO was niet langer een bedrijf dat enkel maar goederen aankocht en weer verder verkocht, maar bezat op gegeven moment ten minste drie productie-eenheden in Groot-Brittannië:

- Salford (Birmingham)
- Monton (buitenwijk van Manchester)
- Bridgnorth Road in Wombourne (nabij Wolverhampton)
(5)

 

Onder de opvallendste items die PIFCO in de 1950´s op de markt brachten waren de toestelletjes om er steeds picco bello uit te zien op kantoor of bij klanten. Het ene toestelletje liet toe om weer een haast militaire plooi in broeken te herstellen. Het andere toestelletje leek wat op een zwaard, en werd wellicht door menig kind ook als zodanig gebruikt bij het spelen. Het diende om gekreukte dassen er weer onberispelijk uit te laten zien. Deze twee PIFCO-klassiekers moeten echt kaskrakers zijn geweest, te oordelen naar het aantal dat op online veilingsites en rommelmarktjes opduikt. Beiden hebben een erg aantrekkelijke doos, die zo de elegantie van de fifties uitademen.

Een andere nieuwe zet was het aanboren van de markt van scheermachines en haartrimmers. Hoewel de firma productie-eenheden in Engeland had, werden deze toestellen in Zwitserland geproduceerd. Erg goedkoop waren ze niet, maar wie ze even in de hand houdt, of ziet hoeveel zorg besteed werd aan de verpakking en het opbergkoffertje beseft dat ze bedoeld waren om een leven mee te gaan.


In de 1960´s was de firma erg actief op het vlak van haardrogers, zowel voor thuisgebruik als in . In een aantal advertenties werd de firmanaam daarbij simpelweg verbasterd tot Pifcoiffure... Ook werd een nieuw reisstrijkijzer met plooibaar handvat gelanceerd, een model dat tot in de 1970´s aangeboden werd. Er verschenen verder ondermeer ook decoratieve UFO-achtige ronde vuurtjes, de twee soorten Warmaspheres.


Foto: Alexander P. Kapp
De Regent Mill

In 1970 verhuisde het bedrijf haar hoofdzetel van de Watling Street naar de opvallende, fraaie Regent Mill in Failsworth, een buitenbuurt van Manchester. Het gebouw in rode baksteen dateerde uit 1905 en was oorspronkelijk een katoenspinnerij en textielfabriek. De best wel frivole constructie straalde dat typische bedrijfsoptimisme uit die periode aan. Of PIFCO het enige bedrijf was dat zich in de voormalige katoenspinnerij bevond moet nog uitgeklaard worden. Het is evenmin onduidelijk of deze verhuis toeliet om nieuwe diensten of activiteiten op te starten, noch hoeveel mensen op het hoogtepunt van de firma op deze site werkzaam waren.

Mogelijk dateert de introductie van alweer een nieuw logo, andermaal een gestileerde “P” uit deze periode. Dit gemodernizeerde logo verscheen bijvoorbeeld op het centrale punt van de rotor van de ventilator nr. 1053 (zie verder).

Het productengamma werd nog steeds continu en aan snel tempo uitgebreid. Zo maakte bijvoorbeeld de “Shoe shine boy” zijn opwachting, verschenen er nieuwe curlers, werden “nailcare”-toestelletjes geïntroduceerd, bureaulampen die aan de seventies oranjegekte meededen, voedselstomers, luchtverversers enz.


Toaster

Slow Cooker

Water Kettle

Een interessant item voor seventies-verzamelaars is de Vanity Case Hair Dryer in zijn handig koffertje. De firma verwachtte blijkbaar zeer veel van de markt van haardrogers, want na de sixties “Princess” eerst in een 3 in 1 set te hebben voorgesteld (droger, staander en “hood”) volgde een complete restyling. Het resultaat was een bijna kubistisch model, gecommercialiseerd als de “Go girl trio” set. De firma kwam ook op de proppen met percolators met een keramisch omhumsel, drinkmixers en bijvoorbeeld mini-boilers, waarmee men de inhoud van 1 kopje kon opwarmen.


Een mooi stilleven met een 1970´s
"Cordless Electric Clothes Brush... met het nieuwe logo

In 1983 overleed Alfred Webber, de zoon van de stichter van het bedrijf. Het bedrijf werd vanaf dan geleid door zijn zoon Michael Webber. Het zou uiteindelijk bij deze drie generaties blijven. Onder de kleinzoon van de stichter werden verschillende concurrenten en sectorgenoten opgekocht, om zelf groot genoeg te kunnen blijven en sommige kosten te kunnen drukken. Die expansie resulteerde ondermeer in de aankoop van:

- Carmen Personal Care Products (krultangen enz.)
- Tower Cookware
- Russel Hobbes (in 1991)
- Mountain Breeze (in 1996) producent van airco-toestellen
- Hi-Tech Industries (in 1999)
- Haden Kettles (in 2000) (6)

Blijkbaar mocht het allemaal niet baten. In 2001 verkocht Michael Webber het bedrijf voor 50 mio. £ aan het Amerikaanse bedrijf Salton Inc. Dit electro-bedrijf heeft haar hoofdzetel in Lake Forest, Illinois, en is ook actief op de Canadese markt. Net als PIFCO was Salton Inc. sedert enkele jaren begonnen aan een “buying spree”. In 1999 bijvoorbeeld had Salton zich nog in het bedrijfje van zwaargewicht bokser George Foreman ingekocht.

Het voormalige PIFCO werd vanaf dan de Europese poot van Salton Inc. De Amerikaanse investeerder sloot in maart 2002 de PIFCO-fabriek in de Bridgnorth Road in de buurt van Wolverhampton. Daarmee was het gedaan met de productie-activiteiten van PIFCO in het moederland.

De
firmanaam werd gedurende enkele jaren als “slapend” beschouwd, en alle productie-activiteiten werden naar Azië overgebracht, ondermeer naar Hong Kong. Salton Europe Ltd. behield wel de Regent Mill als opvallende hoofdzetel. Vanaf dan volgde zoals in zoveel andere sectoren een periode van herschikkingen, strategische heroriëntaties en naamswijzigingen, die evenwel buiten het kader van dit artikel vallen. (7)

Momenteel wordt de naam PIFCO wel nog gebruikt door een afdeling of afsplitsing in Stoke-on-Trent. Hoe deze zich precies tot Salton Europe verhoudt wordt momenteel nog verder onderzocht.
 

2) "Connecting the dots": het uitgebreide PIFCO productengamma

Als de bedrijfsgeschiedenis van PIFCO tot op heden nog niet op het internet ter sprake kwam, dan liggen de zaken iets anders voor het productengamma. Hierbij dient evenwel meteen opgemerkt te worden dat dit enkel maar voor enkele segmenten van de ruime catalogus geldt. Dit komt doordat de meeste verzamelaars “verticaal” werken, en zich bijvoorbeeld enkel op olie- en gaslampen of op kerstlichtjes concentreren, waaronder deze van PIFCO. De “horizontale” oefening, die van het gaandeweg proberen om alle producten die PIFCO ooit op de markt gebracht heeft te identificeren, werd nog niet ondernomen. Omdat het gaat om meer dan 1000 verschillende producten, zal dit artikel zich uitsluitend concentreren op hetgeen PIFCO tot omstreeks 1970 geproduceerd heeft. Wel moet worden opgemerkt dat het zonder gedateerde reclame-advertenties niet mogelijk is om de industriële ontwerpen uit de late 1960´s “clear cut” van deze uit de vroege 1970”s te onderscheiden.

De horizontale identificatie botst op heel wat moeilijkheden. Voor de periode voor WO 2 bijvoorbeeld is er maar weinig informatie bijeen te sprokkelen. PIFCO-items uit die tijd duiken maar zelden op in de klassieke online veilingsites, terwijl reclame-advertenties uit die periode dit op onvoldoende wijze opvangen om snel vorderingen te maken.

Het gamma na W0 2 telde dan weer ettelijke honderden artikelnummers. Dank zij de verbeterde levensstandaard kende PIFCO met haar bonte collectie aan vaak bruikbare, soms zonderlinge en zo nu en dan komieke items werkelijk een explosieve groei. Toestelletjes werden voorts doorheen de jaren soms lichtjes gewijzigd, en verschenen in evoluerende verpakkingen, met telkens andere artikelnummers. De complete lijst van artikelnummers maar ook PIFCO catalogussen uit een bepaald jaar duiken eveneens zo goed als nooit op in de klassieke veilingsites. Dat maakt de taak er zeker niet gemakkelijker op. Daarom dienen individuele veilingen van PIFCO-toestelletjes gezocht worden, en in kaart gebracht worden. Op deze wijze werden toch al talrijke PIFCO-items hieronder geïdentificeerd. Daar waar bekend werd het artikelnummer toegevoegd.

Opmerking: om opzoekingen van andere internauten naar informatie over PIFCO items te vergemakkelijken, werd bij elk product hieronder besproken de naam “ PIFCO” toegevoegd. Dit inlassen van zoektermen in de tekst en bij de namen van de afbeeldingen is des te meer nodig, omdat het Britse merk niet bijzonder uitmuntte in het bedenken van originele roepnamen. Een haardroger simpelweg Hair Dryer, een massagetoestel “Massager” noemen getuigt niet meteen van veel fantasie. Mocht de haardroger nu bv. “Violet” hebben geheten en de Massager “Arabella” of zoiets, het zou de zoektocht naar informatie op het internet behoorlijk vergemakkelijken.

Enkel met het “Prince” scheermachine, de “Princess” haardroger en de items die zich op kinderen richtten, deed het PIFCO-management blijkbaar enige toegevingen aan frivoliteit.

Hoewel dit zeker geen constante is, lijken geel en rood twee kleuren te zijn, die vaak voorkwamen in de PIFCO verpakkingen uit de 1950´s en vroege 1960´s. In de 1950´s werden vaak nog illustraties gebruikt, zoals op het doosje van de Heat Massager of de Tie Press. Vanaf de late 1950´s maar zeker vanaf de 1960´s worden meer en meer foto´s gebruikt. Op het doosje van de Curling Tongs worden nog fraaie gekrulde letters met een fotootje van een jongedame gecombineerd, maar halfweg de 1960´s verdwijnen zo´n speelse frivoliteiten ten voordele van "no nonsense" moderniteit.

 

2. A) Verlichting

Het marktsegment waarmee het allemaal voor PIFCO begon was deze van de verlichting. De firma concentreerde zich aanvankelijk op gas- en olielampen, dit precies in hetzelfde jaar als dat waarin de Fée Electricité hoge ogen had gegooid tijdens de Wereldtentoonstelling (Parijs 1900). Vermoedelijk werd de stap naar electrisch licht pas na WO 1 gezet, al dient dit nog verder onderzoek. De firma pakte in haar bestaan uit met bureaulampen, nachtlampjes voor volwassenen en kinderen, kerst- en feestverlichting alsook lichten voor op fietsen en voor in het verkeer. We behandelen dit telkens in een aparte rubriek


2.A.1) verlichting woon-, slaap- en kinderkamers, bureau...

– PIFCO gas- en olielampen: in haar beginjaren liet PIFCO deze door andere bedrijven produceren, maar ook van de eigen logo voorzien.

        
Let op het oude Pifco logo op het exemplaar rechts
 

PIFCO Adaptalite: een item dat “transforms any vase or bottle into an electric table lamp”. Op de oude doos is geen artikelnummer te zien, maar de Addaptalite keerde terug in een vernieuwde verpakking, met als nummer 998 B.

   


PIFCO Desk Lamp nr. 971 : met een soort “zwanenhals”. In de 1970´s werd dit verkoopssucces opgevolgd door het model 981, dat veel hoekiger oogde, zowel qua voetstuk als qua lampekap.

 
Feeëriek effect, maar ook afkoeling van de "peer"


PIFCO Timeside nachtlampjes met wekker (de oudste reclames die we tegenkwamen dateren uit 1939)

  

  


Andere hals, lampekap en voetstuk... maar zelfde naam
 

PIFCO Model 933 Bureaulamp late 1960´s vroege 1970´s 15 Watt

  

 

- PIFCO Bedlite (nr. 1642 A) minstens vanaf 1941 ???)  Verscheen (ondermeer ?) in het grijs, roze en in een  jadekleur

   

 

 

 


PIFCO Owlite ("the light for the night") nachtlamp met een uil uit een soort melkglas. Bestaat mzet een jadekleurig en een rood voetstuk, mogelijk nog in andere kleuren.

  

   


PIFCO Slumberlight voor kinderen. Het nachtlampje maakte zowaar een “ping” geluid bij het aan en uit doen ! De mol speelde zandmannetje, of zorgde voor nachtmerries, afhankelijk van....

    


– PIFCO Nachtlamp met “pottery crinoline lady”


PIFCO Magic Nursery Lamp Aladin

 
Genie niet inbegrepen in de aankoopprijs....

 PIFCO Electric Nursery Lamp (minstens vanaf 1941) (nr. 985)

      


Vreemde levenswijsheden voor de kiddies...


PIFCO Moonlites

Nr. ?       : versie met 16 lampjes (1940´s)
Nr. 1259 : versie met 8 lampjes

PIFCO Pistolite (zie speelgoed)

PIFCO Candle-lite: onmogelijk om op basis van de verpakkingsdoos te bepalen of dit item uit einde 1960´s of begin 1970´s dateert.

 

2.A.2) Kerst- en feestverlichting

PIFCO begaf zich vanaf het interbellum met succes op de markt van kerst- en feestverlichting. Ondanks concurrenten als bv. Crompton of Noma (GB) wist PIFCO zich een naam op dit domein te verwerven. Erg geliefd segment bij verzamelaars, vanwege de vaak fraai versierde dozen.

 

- PIFCO Liliput Lantern Fairy Lights (nr. 1255)


PIFCO Floralites (nr. 1268) met foto van "MGM star" Joan Crawford uit de 1930´s. Wellicht het topstuk voor elke verzamelaar. Sedert eind 2013 wordt op eBay zo´n set aangeboden, maar met een vraagprijs van meer dan 200 £ vond de complete set vooralsnog geen afnemer. Vooralsnog werden geen andere helden van het witte doek op PIFCO-items gevonden. Benieuwd hoeveel Crawford voor deze reclame ontvangen heeft van de Britse firma... Of hoeveel er van deze setjes nog in omloop zijn ! Niettemin, 200 £...


- PIFCO StarlightsPIFCO Fairy Lites (nr. 1259) doos met soort harlekijn en danseres op (vraag- en aanbodprijzen voor een set in goede staat, toch ook alweer 40-50 £)


PIFCO Fairy Lights (nr. 1267) doos met kerstboom en dansende kinderen, 12 lichtjes)


PIFCO Lanternlites (nr. 1262) "for all festive occassions" zoals een verjaardagsfeestje van een "spruitje"PIFCO Elfin-lites 12 lampjes

 


- Pifco Carnival Lites

  


PIFCO Ring-o-Roses 10 lampjes in de vorm van rozenknopjes


PIFCO Lily-lites 20 lampjes

PIFCO Dinky-lites 20 of 35 lampjes

PIFCO Scenic Lantern

PIFCO 20-lites

 


PIFCO Tinsel-lites 20 lampjes verstrengeld in een zilverkleurige slinger

 

2.A.3) Zak- en staaflampen

 

Pifco commercialiseerde een aantal zaklantaars, zowel modellen in alu-kleurig metaal als in plastiek. Bij de rubriek “speelgoed” werd ook de Rota Torch opgenomen, een model waarmee in drie kleuren “geseind” kon worden, een leuk hebbedingetje voor padvinders en dergelijke. De duurdere versie in metaal heette Signalite.

– PIFCO Snap it: wellicht uit de 1930´s (toont alvast het tweede logo). Het toestelletje lijkt vervaardigd uit een soort bakeliet. 

PIFCO Little Gem: blokvormig en alu-kleurig: wellicht een heel bruikbaar instrument, maar niet meteen iets voor in een pronkkast....


 PIFCO Beep Torch:

   


PIFCO Space Cadet


-
PIFCO Bijou Prefocus Torch

 

 PIFCO Signalite: Metalen zaklantaarn waarmee in 3 kleuren signalen mee gezonden kunnen worden (geel-wit / rood / groen)


– PIFCO FlashlightPIFCO Rechargeable Torch: dateert uit de eerste helft van de 1960´s, wellicht 1964. Deze was “powered by nickel-cadmium cells”, zodat deze zaklantaarn “will never need batteries”. “Plug in to charge” !

 

  

2.A.4) Verlichting voor fietsen en auto´s, noodlampen voor in het verkeer

  

PIFCO maakte vanaf de 1930´s (?), zeker al vanaf 1935 PIFCO reclame voor fietslichten. Het verkocht eveneens sets van lichten + dynamo´s, alsook displays voor fietswinkels en -reparateurs.


PIFCO Silver Jet Cycle Headlamp (nr. 1142): Een aerodynamisch ontwerp voor hippe kinderfietsen (1950´s of vroege 1960´s).

  

In de 1970´s produceerde PIFCO nog de zgn. Nightmaster. Deze kloeke alu-kleurige voorlichten werden gepromoot als het ideale hebbedingetje voor de trotse bezitters van een "Raleigh Chopper", zo´n typische Engelse kinderfiets.

Nog steeds in de rubriek fietsen commercialiseerde PIFCO op gegeven moment eigen fietssloten, maar het is onduidelijk uit wel decennium ze dateren.

 

PIFCO (Distress Lamp ?)

   

 

PIFCO Red Dome noodlamp: het geel licht liet toe om reparaties in het donker uit te voeren, de rode “dome” verhoogde de zichtbaarheid van een voertuig in panne. Wellicht bestonden in die tijd nog geen reflecterende gevarendriehoeken om een panne te signaleren. Naast deze met ronde dome waren er ook met een afgeplatte bovenkant.


Afgaande op de doos uit de 1960´s (?)
We zijn ook duidelijk nog niet in de "plastic age"

 

- PIFCO Emergency Lamp (correcte naam onbekend)

   

PIFCO Emergency Lamp, juiste naam onbekend

 


PIFCO spare lightbulbs: de firma commercialiseerde eveneens "Empire Made" g
loeilampen voor in hun diverse toestellen, gaande van hun zaklampen tot voor de lichten op fietsen. We nemen aan dat onderstaand doosje met 100 exemplaren eerder iets was voor bv. fietsenherstellers dan voor de doorsnee burger. (?)

De firma verkocht eveneens gloeilampjes voor in de verlichting van auto´s. Ook hier werd soms eerder op professionelen gemikt. Zoals eerder al aan bod kwam verkocht de firma in de 1930´s eveneens displays voor in garages, waarin verschillende type gloeilampen op een overzichtelijke manier gestockeerd konden worden. 

2.B) Persoonlijke verzorging

2.B.1) Haarverzorging

a) Haardrogers en accessoires

 PIFCO Hair Dryer: Bestond ondermeer in gebroken wit (ivory), muntgroen (maple green), roze (petal pink), lila (lilac) en licht blauw (pastel blue). De Britse firma verwoordde het idee achter dit uitgebreide palet simpelweg als volgt: "Colour sells". Waarop later ook nog rood aan het beschikbare gamma werd toegevoegd.

   

   

Bij dit toestel hoorden eveneens een staander en een “hood” (plastieken kap met aanvoerbuis voor warme lucht), die beiden in aangenaam versierde doosjes geleverd werden. Ze verdienen beiden een ereplaatsje in iedere fifties-collectie die naam waardig. De staander werd blijkbaar in het wit en goud te koop aangeboden.

Eind jaren 1960´s (?) werd het toestel opeens voorzien van de extra beschrijving “Hi Speed”. Wellicht werd het toestel met een hogere wattage voorzien, zodat het drogen versneld werd. De verpakkingsdoos onderging een complete restyling, en werd voorzien van een foto met een blondine.


De vernieuwde doos, wellicht eind 1960´s

 

PIFCO Silent Electric Hairdryer Princess: met 300 Watt een vrij krachtig toestel voor die tijd. Gemaakt uit stevig “phenolic plastic” dat ondanks de warmte niet verkleurde of ging breken of vervormen. Deze toestellen werden in Engeland geproduceerd. Het toestel verscheen in de 1960´s in een doos met een soort roze en goud marmermotief op de deksel. In de 1970´s werd deze neutrale verpakking vervangen door eentje met een “gorgious” blonde, die trots met haar kapsel pronkt, uiteraard een resultaat dat enkel met een Princess behaald kon worden. Bestond in wit, roze, lichtblauw en mogelijk in nog andere kleuren.

 

    

Ook bij de Princess hoorden een staander en een “hood”

PIFCO Princess Silent Hair Dryer = Stand

PIFCO Princess Whisper Quiet Hair Dryer = Hood, hose and comb

Vanaf de late 1960´s, mogelijk vroege 1970´s kon het geheel van de Princess haardroger, staander en “hood” in een 3 in 1 set gekocht worden. In de 1970´s werd een industriële vormgever met een zwak voor kubisme op de set losgelaten. De restyling oefening werd als “Go girl trio” aangekocht worden. Deze plastic age set zal wellicht heel wat seventies-verzamelaars wild enthousiast maken. Wij houden het liever op de “ouwbolligere” maar ook fantasievollere ronde modellen. Maar als retro-liefhebbers nu ook al niet tegen de saaie modernite ontwerpen willen ingaan, maar nu ook al onder elkaar beginnen te kibbelen over wat nu de mooiste retro is...

    

b) Haartrimmers

PIFCO commercialiseerde vanaf de 1950´s een model van haartrimmers van Zwitserse makelij. In de 1960´s en vervolgens nog eens in de 1970´s werd een recenter moder aan de klanten voorgesteld.

PIFCO Home Hair Clipper (nr. 1021)

PIFCO Home Hair Clipper (nr. 1052) in crèmekleurig ureum en met een sierlijkere verpakkingsdoos.

In de late 1960´s of vroege 1970´s kwam de firma met het veel hoekiger “Home Hair Clippers 88” model op de proppen. 

c) Curlers

Wellicht ook nog uit de 1950´s dateert de eerste elektrische krultang die PIFCO aan haar assortiment toevoegde. Het werd het begin van een blijkbaar erg lonende lijn.

PIFCO Electric Curling Tongs : Verscheen voor het eerst in de 1950´s of vroege 1960´s. Er werden in die aanvangsperiode twee verschillende verpakkingsdozen ontworpen, deze met het gele label lijkt couranter te zijn, en was dan ook wellicht de opvolger van de doos met het rode etiket.

 


PIFCO Vanity Curl (1960´s)

 PIFCO Multi Curl:ofwel uit de late 1960´s, ofwel vroege 1970´s: “4 way curler for 4 way styling”PIFCO Queen Curl (1968) en de PIFCO Mistique (made in the USA)

Wellicht eerder in de vroege 1970´s dan in de late ´60´s volgde ondermeer nog de PIFCO Vanity Case, interessant voor seventies-liefhebbers en de Comb & Go.

 

2.B.2) Scheren en toebehoren

In de 1930´s zette PIFCO een eerste stapje op de markt van scheermachines en toebehoren. Het kwam toen af met de Sharpex, één van de zovele toestelletjes die aangeboden werd om gebruikte scheermesjes weer mee scherp te slijpen. In de 1950´s volgde dan een volwaardig elektrisch scheermachientje, de “Prince”.

PIFCO Prince: Uitgerust met de "Varishave Adjuster for Cutting Speed" en een uitschuifbare "Long Hair Trimmer". Wit handvat en grijs kopstuk met een "Wafer Thin Foil Sieve Head". Mooi centraal geplaatst, het Pifco-embleem in een donkerrode achtergrond. De naam Prince werd in dezelfde periode gelanceerd dat de firma eveneens een Princess haardroger commecialiseerde. Er was ook een Prince de Luxe, uitgerust met een travelling case. In een royalistisch land als GB wordt het uitpakken met dynastieke titels zeker niet scheef bekeken.


Rechts het opbergdoosje van de Prince, die aan de muur bevestigd kon worden


Wie zo´n oude toestellen wil verzamelen moet bij voorkeur trachten
exemplaren te vinden met het instructieboekje er nog bij.


PIFCO Electric Shaver


Collectie Retroscoop

 

 

PIFCO Popular Electric Shaver: Lijkt (zo op het eerste zicht) hetzelfde toestel als de "Electric Shaver", maar dan zonder bijhorend opbergdoosje. Wellicht maakte dit het toestel voor de klant een tikkeltje goedkoper. Fraai kartonnen doosje van een hip "sixties" koppel.

 

PIFCO Battery Electric Holiday ShaverPIFCO Sharpex Razor Blade sharpener: 1933 Verscheen in twee soorten verpakkingen, een geel-rode en een donkerblauwe langwerpige doos. Het toestel had bakelieten onderdelen, zodat ook bakeliet-verzamelaars hierop azen. Tijdens WO 2 diende zuinig omgesprongen te worden met metaal, en werd de Sharpex blijkbaar gemaakt van twee houten blokken. Opvallend: de naam Sharpex werd veel groter vermeld op de verpakking dan die van Pifco.

Op het internet zijn verschillende interessante websites aan het scheerproces gewijd, waarin nu eens scheermachines en dan weer scheermesjesslijpers de hoofdrol in spelen. Op Ziggo.nl bijvoorbeeld wordt aandacht geschonken aan de Sharpex en zijn talrijke concurrenten. 


Foto: Shaveworld.org 

PIFCO Razorlite: speciale spiegel met electrische vergroting, een ideaal hulpje bij het scheren. Niet het fraaiste doosje, eerder iets voor "completisten". Zoals op het deksel te zien, en de naam het laat vermoeden, was er een lichtje in de spiegel verwerkt, alsook een vergrootglas, dat moest toelaten om het scheren tot in de puntjes af te werken. Iets voor perfectionisten !

Dit item werd op haar beurt geperfectioneerd, en als Shaverlight gecommercialiseerd. Het vergrootglas verhuisde naar de bovenkant van de spiegel, en werd verder uitgerust met een voetstuk uit geplooide metaaldraad.

 

2.B.3) Massagetoestellen

Het gebrek aan originele namen voor hun toestellen bij PIFCO laat zich vooral op een wat pijnlijke manier voelen in het segment van massagetoestellen. Zo werden blijkbaar een aantal apparaten met een ander uitzicht gecommercialiseerd als "Electric (Vibratory) Massager". (?)

Deze wonderbaarlijke toestellen waren te koop "in good class chemists, electricians and stores”

PIFCO Electric Massage Vibrator : Reclame-advertentie uit 1939


PIFCO Home Vibro Massager : Het zou om hetzelfde toestel kunnen gaan als de Electric Massage Vibrator, maar om vooralsnog onduidelijke redenen gebruikte de firma in deze reclame een andere naam voor het toestel

 

PIFCO Electric Heat Massager (nr. 996) registered-patent-app-3297-p
Als we de verkooppraat van PIFCO mogen geloven, is dit weinig indruk-wekkend uitziend toestelletje in staat om een hele trits kwaaltjes weg te toveren. "Colds, Sinus Trouble, Rheumatic Pains, Muscular Aches and Pains, Stiff Necks, Sore Throat and Pains in the Back" ? Geen probleem, met de Electric Heat Massager worden ze in een mum van tijd naar de prullenmand verwezen, en loopt de gebruiker er weer even dartel en speels als een jong en kerngezond veulentje bij. Maar dan eentje met twee lange oren en een koppig karakter... Het doosje daarentegen is best aardig, met de mooie illustraties op de zijkanten.

 

PIFCO Electric Massager en de PIFCO Electric Vibratory Massager zijn wellicht dezelfde toestellen. Weer z´o´n elektrisch wonderwapen tegen allerlei kwalen, dat omstreeks 1951 (?) op de markt werd gebracht. De producenten bevalen het warm aan in de strijd tegen "Neuralgia, Sciatica, Rheumatism and many kindred ailments”. De vier verwisselbare rubberen koppen waren elk speciaal ontworpen voor een welbepaald deel van het menselijk lichaam. Er was een kop bedoeld voor het aangezicht, eentje voor de rest van de schedel, een derde voor de nek en eentje voor de rest van het lichaam. Door de bloedsomloop te stimuleren -zo werd toch plechtig beloofd- kon men zowaar slapeloosheid en zelfs constipatie succesvol bestrijden.... Si non è vero... In het Engelstalig instructieboekje werd ook aan mannen met last van haaruitval gedacht, maar vreemd genoeg gold dit argument niet in het Zweeds boekje... Strange... Of beter: märkvärdig....

 

  


Vanaf de vroege 1950´s begon PIFCO opeens volop
reclame te maken voor een nieuwe aanwinst in haar catalogus
Vier advertenties voor de Electric Vibratory Massager uit 1951-1953


Op de verpakkingsdoos echter werd het toestel omschreven als
"Electric Massager", zonder de "Vibratory" uit de reclame-advertenties


Om dan opeens weer als "Vibratory Massager" aangeduid te worden.
Op deze manier schept men natuurlijk verwarring

 
"Look for the Pifco symbol for all that´s best in electrics"


De bodem binnenin de verpakkingsdoos was nu eens roodoranje, dan weer
goudkleurig. Of dit louter toeval is, een nieuwe productiereeks of een aanwijzing
dat er een verschil is tussen de toestellen moet nog uitgeklaard worden


In de 1960´s werd de doos aan een restyling onderworpenPIFCO Electric Foot Massager (nr. 1568)


De verpakkingsdoos heeft doorheen de tijd blijkbaar een aantal wijzigingen ondergaan, zonder dat we voorlopig kunnen zeggen welk model eerst kwam

 

2.B.4) UV lichten

Niet iedereen kon zich een vakantie in een weldoende zon veroorloven. Zeker in een land dat bekend staat om haar vaak mistroostig weer moest een artificiële zon in huis wel een schot in de roos zijn. Behalve om esthetische redenen -het steeds populairder wordend ´bruinen”- werden de UV lichten ook allerlei helende eigenschappen toegeschreven.

PIFCO nr. 1020

PIFCO nr. 1025: Super-Tonic Sunlamp


Here comes the (artificial) sun...

  
Het toestel was ook verkrijgbaar met een rood voetstuk


Een volledige set met de verpakkingsdoos, het instructieboekje,
de "goggles" ter bescherming van de ogen en extra "carbons"
 

 

PIFCO Infra-Red & Radiant heat

Net zoals met de (Electric) (Vibratory) Masaager schept ook de Infra Red & Radiant Heat Lamp (IRRH) verwarring. Er werden diverse modellen onder deze naam in omloop gebracht, maar de precieze modelnummers zijn niet steeds bekend. Nog een punt dat in de toekomst verder uitgeklaard dient te worden. Eén van de modellen draagt het nummer 1029.

 


Links een IRRH met een modernere verpakkingsdoos

    
Nog een model waarvan de parabool van een handvat voorzien is, maar nu
zonder golven in de parabool en met een rechthoekig voetstuk

  
Om het feest (en de verwarring) compleet te maken, nog maar
eens een IRRH, een compleet verschillend model

 

– PIFCO Infradette 

PIFCO nr. 1030 Infra Tonic: 150 Watt 1968 ?


 

 PIFCO Mignonette

 

-PIFCO Mignon Sunlamp :Van dit laatste apparaat is niet geweten of het nu uit de late 1960´s of vroege 1970´s dateert

 

2.B.5) Elektrische dekens

Wellicht eind 1960´s breidde PIFCO haar catalogus uit met een reeks elektrische dekens. Deze kregen namen mee als “Startime”, Rest-time" en “Nitetime” . Een reclame uit die tijd toont vier verschillende modellen of uitvoeringen.

   

PIFCO bracht ook een "Bedwarmer" op de markt, maar dateren op basis van de enige foto beschikbaar is momenteel onmogelijk. Het bijgeleverd documentje helpt niet echt, het zou zowel uit de late 1960´s als uit de 1970´s kunnen zijn. Gelijkaardige items van bv. het bedrijf Belling dateren uit de 1960´s.

 

Ga verder naar Deel 2

 

 

 
 
database afsluiten